Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egy fiatal élet a magyar függetlenségért

Bauer Sándor önkéntes mártíriumára emlékeztek

2018. január 23. kedd

Egy év híján fél évszázada már, hogy Bauer Sándor 1969. január 20-án a véleménynyilvánítás legelkeseredettebb és legradikálisabb módját választva benzinnel locsolta le testét és felgyújtotta magát, így fejezve ki tiltakozását a szovjet csapatok magyarországi tartózkodása ellen. Józsefváros önkormányzata halálának évfordulóján, január 23-án koszorúzással emlékezett az ifjú mártírra, amelyen Egry Attila alpolgármester is jelen volt.

Jan Palach egyetemista 1969. január 16-án gyújtotta fel magát a prágai Vencel téren, így tiltakozva hazája szovjet megszállása ellen. Néhány napra rá egy magyar fiatal is követte példáját: Bauer Sándor, a tizenhetedik évét még be sem töltött autószerelő-tanuló búcsúleveleket és végrendeletet hátrahagyva január 20-án villamosra szállt, majd a Kálvin térről a Múzeumkertbe sétált. Ott a táskájában lévő palackból benzinnel locsolta le ruháját, és egy gyufával lángra lobbantotta magát. A köré gyűlt, a látottakat először fel sem fogó tömegből  elsőként egy orvostanhallgató ocsúdott fel, aki egy barátjával megpróbálta eloltani a tüzet, hogy megmentse Bauer életét, aki mindvégig eszméleténél maradt és felhangzó kérdésekre felelve elmondta, hogy tettét a hazáját megszállva tartó szovjet csapatok elleni tiltakozásul követte el. Az ifjút kórházba szállították, ám ott néhány nap múlva, 1969. január 23-án elhunyt. Temetésére csak legszűkebb családja mehetett el, barátait, ismerőseit csak utólag értesítették annak időpontjáról, sírját évekig figyeltette az állambiztonság.

Bauer Sándornak az országot és a nemzetközi közvéleményt felrázni szándékozó tettének helyszínén, a Nemzeti Múzeum lépcsősoránál található emléktáblánál Egry Attila alpolgármester helyezte el kerületünk koszorúját. Józsefvárosban Bauer Sándor emlékét egy róla elnevezett utca, valamint a Mátyás téren felállított mellszobor is őrzi.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben