Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Irodalmi faliújság, egészséges étkezés és folyamatos szakmai fejlődés

Magas szakmai színvonalú bölcsődei nevelés Józsefvárosban

2018. január 29. hétfő

„Korábban problémát okoztak a kerületi bölcsődék közötti különbségek, néhány népszerűbb volt a többinél. Szerettük volna ezt megváltoztatni és létrehozni egy minden intézményünkben egységes, magas szakmai színvonalú kisgyermeknevelést” – mesélte lapunknak Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék (JEB) intézményvezetője. Mint elmondta: az ennek érdekében tett fejlesztések jó része már beépült a szervezet mindennapjaiba, ezeket szedték egy csokorba a nemrég megjelent Paragon – Újítások a nevelés-gondozás bölcsőjében, Józsefvárosban című tanulmánykötetükben.

A fejlesztések között szerepeltek az egészséges étkeztetéshez, az irodalmi neveléshez és a belső szakmai fejlődéshez kapcsolódó programok is. A tanulmánykötet kifejti, hogy minden bölcsődében helyben főznek, a korszerű táplálkozási elveket követő egységes étlap alapján. A reform alapanyagokból és a legmodernebb konyhatechnológiával készült ételeket a gyermekek jó étvággyal fogyasztják.

Az irodalmi nevelésről 

„Az ELTE egyik szakértőjével közösen szelektáltuk bölcsődéink mesekönyveit, és új, minőségi gyermekirodalommal töltöttük fel a könyvespolcokat. Fontos szempont volt számunkra, hogy ne csak az intézmény falain belül népszerűsítsük az irodalmi nevelést, hanem a szülőket is szerettük volna bevonni a célunk megvalósításába. Minden bölcsődébe irodalmi faliújságot helyeztünk el, ahová havonta új gyermekirodalmi ajánlók kerülnek ki.

A kisgyermeknevelők és szülők egyaránt használhatják őket mesélésre, mondókázásra, verselésre, a gyerekek pedig kiszínezhetik a hozzájuk tartozó illusztrációkat. Rajzfüzeteket is készítettünk annak érdekében, hogy a gyermekek alkotásai, a pedagógusok, szülők segítségével belekerülhetnek a gyermekek bölcsődei évei alatt” – mesélte a JEB vezetője. 

Szakmai fejlődés, szakmai közösség

Koscsóné Kolkopf Judit arról is beszámolt, hogy belső képzést hoztak létre a szakmai fejlődés elősegítése érdekében, melynek célja az egységesen magas színvonalú nevelés létrehozása minden intézményben.  Hangsúlyozta, a kisgyermeknevelésben az örömmel végzett munka a legfontosabb, amihez elengedhetetlen, hogy a munkatársak megbecsülve érezzék magukat. Épp ezért a közösségben mindenki véleményére és ötleteire maximálisan számítanak, ami elősegíti a folyamatos fejlődést.

Az egyesített bölcsődei rendszerben mindegyik tagintézményben magas színvonalú a nevelés, ugyanakkor minden bölcsőde különleges és egyedi valamiben, ezért a szülők megtalálhatják a nekik legjobban tetszőt.

Fotó: Huszár Boglárka, Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben