Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Reneszánsz jelenetek Mátyás király korából

A Corvin mozi épületét díszítő alkotások

2018. január 29. hétfő

A Corvin köz Józsefváros plasztikai alkotásokban egyik leggazdagabb része. Ékeinek legtöbbje az 1956-os forradalomnak állít emléket. Azonban vannak ezeknél jóval régebbi szobrászművei is, melyek fontos díszei a mozi épületének.

Az épület portikusza fölött Mátyás királyt ábrázoló dombormű látható, amit négy puttó tart, a szélein egy-egy holló, csőrükben gyűrűvel. Ez a madár a Hunyadi család címerében látható, és ennek latin nevéből – corvus – származik a Corvin Mátyás, és így a Corvin mozi és köz, valamint a kerületrész neve is. 

Az épület legrégebbi domborműves díszítései a bejárattól jobbra és balra elhelyezkedő nagyméretű alkotások, amelyeket Róna József (1861-1939), akadémikus műveltségű művész készített. Legismertebb fővárosi szobra a budai Várban álló Savoyai Jenő lovasszobor, de kerületünkben is található alkotása. A bejárattal szemben állva balra Mátyás udvari környezetében látható, amint művészeket fogad, mellette felesége. Egy szobrász Beatrix domborműves portréját mutatja be, mögötte egy ötvös hozza serlegét. A másik oldalon zenészek és táncosok emelik a királyi udvar fényét, a trónemelvény lépcsőjén az udvari bolond ül.

A jobboldalon (szemben állva) az uralkodó Bécs hódolatát fogadja. Páncélban, lovon ülve hadvezérei kíséretében áll a meghódított város kapujában, ahol a polgármester a megadás jeleként párnán a város kulcsát tartja. A domborművek hitelesen és szemléletesen mutatják be a magyar történelem nagy uralkodóját, aki sikeres hadvezér és a művészetek bőkezű támogatója volt. Ezen plasztikai művek nélkül a Corvin mozi sem lenne az a Corvin mozi, amelynek generációk óta ismerjük.

Szöveg: Ludmann Mihály, művészettörténész

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben