Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Naponta öt-hat esethez vonulnak ki

Józsefvárosi Mentőállomás: Közelebb a gyors segítség

2018. február 06. kedd

Az Orczy út 32/b. szám alatt működő Józsefvárosi Mentőállomást 2017. október elején adták át. Az állomást – amely a 15. a fővárosban – a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat ajánlotta fel az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ), a háromszintes ingatlanban egy oktatási központot is működtetnek. Az elmúlt négy hónap tapasztalatairól Dr. Goschler Ádám, a gyermekmentő szolgálat orvosigazgatója számolt be lapunknak.

„Logisztikai szempontból mindenképpen kedvezőbb az, hogy Józsefvárosból vonulhat ki a gyermekrohamkocsi, hiszen ebben és a közeli kerületekben helyezkednek a gyermekgyógyászati centrumok. Mivel hamarabb visszatér az autó, így növekszik a riaszthatóság ideje is” – hangsúlyozta lapunknak Goschler Ádám.

Az állomás gyermekrohamkocsiján jelenleg huszonnégy orvos dolgozik, akik egy nagy teherbírással rendelkező, sok-sok éves tapasztalattal rendelkező csapatot alkotnak a mentőápolókkal és mentő-gépkocsivezetőkkel.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a négy hónappal ezelőtti átadón a kerületi lakosok nevében mondott köszönetet az állomásért, amelynek köszönhetően a józsefvárosiak közelebb tudhatják magukhoz a gyors segítséget. A mentőállomásnak otthont adó épületet a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány vásárolta meg, újította fel és rendezte be.

Az állomáson az alapítvány 24 órában szolgálatot teljesítő gyermekrohamkocsija mellett az OMSZ két autója és egy mentőmotor kapott helyet. A háromszintes ingatlan a Gyermekmentési és Oktatási Központnak is helyet biztosít.

Mint Goschler Ádám meséli: a gyermekrohamkocsi naponta átlagosan öt-hat esethez vonul ki: riasztásai az összes kerületből, illetve a főváros agglomerációjából is érkeznek, de nem ritka az sem, hogy vidékről szállítanak kis betegeket Budapestre, vizsgálatokra, műtéti beavatkozásokra.

Az OMSZ két kivonuló autója is folyamatosan helyszínen van, nem ritka, hogy naponta 12-15 esetet is ellátnak. „Statisztikai adatok bizonyítják, hogy a belső kerületekben jelentősen nagyobb a gyermekesetszám, hiszen ezeken a területeken jóval több gyermek él.

Ezért a Józsefvárosi Mentőállomás kialakítása mindenképpen ésszerű döntés volt” – mondta el Dr. Goschler Ádám, aki ezután kitért az előző hetek fontos eseteire is: az elmúlt két hétben óriási hasznát vette az OMSZ a gyermekrohamkocsinak, ugyanis ebben a rövid időszakban öt gyermek újraélesztését hajtották végre „a bajtársak”.

Az önkormányzat életmentő eszközzel támogatta a mentőállomást

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő-testülete tavaly októberben döntött úgy, hogy beszerez egy EKG-defibrillátor készüléket, azt térítésmentesen az Országos Mentőszolgálat tulajdonába adja, így támogatva az új mentőállomás munkáját.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben