Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„A rettegett, tisztelt, szeretett mester”

Bakonyi Mihály kiállítása a Józsefvárosi Galériában

2018. február 12. hétfő

Bakonyi Mihály (1933–2016) mindig a természeti élményből indult ki, alapos grafikai és színtanulmány nyomán kezdte el a képeit építeni. A legelvontabb festményeit is áthatja a szülőföld, az alföldi táj szeretete, éltető ereje, a formák tiszta rendje, a színek fénnyel átitatott gazdagsága. Az egykori festőművész, művésztanár kiállítása február 9-én nyílt meg a Józsefvárosi Galériában, a rendezvényen jelen voltak tanítványai is.

Bakonyi Mihály 1957-től a Képzőművészeti Főiskolán Papp Gyula növendéke volt. Művészeti és pedagógiai pályáján egyaránt hű maradt a konstruktív szemlélethez, a képépítés törvényeit szisztematikusan alkalmazta, expresszív kifejezési módján keresztül emberi drámákat jelenített meg. A festői alkotómunkája és a pedagógiai alkotótevékenysége kiegészítették egymást, tanítványok százait indította el a művészeti pályán.

A rettegett, tisztelt, szeretett mester című tárlatot Sipos Endre művészetfilozófus nyitotta meg, aki kiváló barátságot ápolt a művésszel. „Bakonyi Mihály a barátom, a kollégám és a tanítóm volt. Több, mint harminc évig dolgoztunk együtt, és láttam: egy percig nem késlelkedett abban, hogy a tanítványainak átadja a tudását. Nagyon szerették őt, a legtöbb tanítvány alkotásában ott van a művész szellemisége, így válik halhatatlanná” – hangsúlyozta Sipos Endre. 

A rendezvényre az érdeklődő műkedvelők mellett egykori tanítványai közül is sokan ellátogattak. „Nemcsak tanított, hanem nevelt is bennünket” – mondta el Vízi Tihamér festőművész. „A festészeten kívül, megtanított bennünket képet építeni, amire nagyon kevesen képesek.  Amit Bakonyi Mihálytól kaptam, azt adom én is tovább az iskolás gyerekeknek” – fűzte hozzá a rajztanárként is tevékenykedő festőművész. 

Az emlékkiállítás március 6-ig díjmentesen tekinthető meg minden hétköznap a Józsefvárosi Galériában. Február 14-én 18 órakor az egykori diákok emlékeznek meg Bakonyi Mihályról. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben