Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közel egymillió vendégéjszaka egy év alatt

Tovább nőtt a Józsefvárosba látogató turisták száma

2018. február 14. szerda

Évek óta felfelé ívelő pályán van a turizmus Józsefvárosban éppen úgy, mint fővárosi szinten, ahol a vendégéjszakák száma először haladta meg az évi 10 milliót. Egyre többen érkeznek turisztikai céllal kerületünkbe is: tavaly 400 ezernél is több vendég töltött csaknem egymillió éjszakát városrészünkben – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A turisták a folyamatosan szépülő kerületünket megújult közterei, kulturális vonzereje és építészeti öröksége mellett vélhetően az egyre bővülő minőségi szállodakínálat miatt is választják útjuk célpontjaként.

Manapság nem ritka, ha idegen szavak ütik meg fülünket az utcákon, tereken. Nem is csoda, hiszen fővárosunk évek óta a legkedveltebb turisztikai úticélok egyike. A legfrissebb statisztikai adatok szerint tavaly 4,2 millió turista 10 milliónál is több vendégéjszakát töltött Budapesten.

Ebből 2017-ben 402 302 vendég kerületünkben szállt meg, és itt töltött 950 436 éjszakát, csaknem 10 százalékkal többet, mint az azt megelőző évben. A tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest pedig majdnem két és félszer több a turista: 2008-ban 170 793-an látogattak városrészünkbe.

Józsefváros a kerületek közötti rangsorban is az élmezőnyhöz tartozik: városrészünk a tavalyi adatok alapján – a Várnegyedet is maga mögött tudva – a negyedik helyet foglalja el a vendégek és a vendégéjszakák számát tekintve. Ez minden bizonnyal annak is köszönhető, hogy az elmúlt években megújultak köztereink, és a patinás belvárosi társasházak is folyamatosan szépülnek.

Mint azt Sára Botond alpolgármester lapunknak elmondta: a közterek és közintézmények újjászületését követően 2015-től az önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a társasházak megújítására, három év alatt mintegy 450 lakóház szépült meg önkormányzati segítséggel.

„A folyamatosan megújuló környezet, a kulturális kincsekben gazdag, 240 éves múlttal rendelkező kerület pedig a befektetőket is vonzza.Az irodaházak és ingatlanberuházók mellett a szállodaipar is komoly érdeklődést mutat Józsefváros iránt. Négycsillagos hotel nyílik a jövőben a Horváth Mihály téren is, a Keleti pályaudvarnál pedig egy nemzetközi szállodalánc tervez új egységet építeni” – tette hozzá Sára Botond.

Évről évre kiemelkedően szerepelnek különböző toplistákon a már működő józsefvárosi szállodák is. Az egyik legnépszerűbb utazási oldalon – a Tripadvisoron – az utazók véleménye alapján összeállított  2018-as ranglistán Magyarország legjobb szálláshelyei között három kerületi hotel is szerepel.

A Lőrinc pap téri Hotel Palazzo Zichy a harmadik, a Blaha Lujza téri Hotel Nemzeti Budapest a tizenegyedik, a Nagy Templom utcai Fraser Residance Budapest pedig a tizenharmadik legjobb magyar szálláshely lett.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben