Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Elfogadták a BRFK 2017-es beszámolóját

Csökkent a bűncselekmények száma, nőtt a nyomozási eredményesség a fővárosban

2018. február 21. szerda

A tavalyi évben csökkent a bűncselekmények száma és javult a nyomozás eredményessége a 2016 évi adatokhoz képest – számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) előző évi munkájáról Bucsek Gábor vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya szerdán, a Fővárosi Közgyűlésen. Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok köszönetét fejezte ki a rendőrök munkájáért. Józsefváros polgármestere kiemelte: Budapest egyre biztonságosabb, amit az is alátámaszt, hogy 2010 óta felére csökkent a bűncselekmények száma.

Bucsek Gábor rendőrfőkapitány a Fővárosi Közgyűlésen elmondta, hogy sikeres évet tudhatnak maguk mögött. A „kemény és tervszerű” munka eredményeként folytatódott az az évek óta tartó tendencia, amely Budapestet Európa egyik legbiztonságosabb fővárosává tette – jelentette ki. Közölte: 2010-től számítva az összes rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma 44,5 százalékos csökkenést mutat, a nyomozáseredményességi mutató 20,8 százalékkal emelkedett.

A rendőrfőkapitány elmondta, idén a hangsúlyt a pénzmosás elleni küzdelemre, az eltitkolt vagyon felderítésére helyezik.

Nagyobb a lakossági bizalom a rendőrség felé

Tarlós István főpolgármester köszönetet mondott a BRFK-nak a budapestiek érdekében kifejtett munkájáért. Kocsis Máté önkormányzati és rendészeti tanácsnok szerint a számok önmagukért beszélnek, hiszen a BRFK a társszervekkel nagyszerű eredményeket ért el – példaként említve a nemzetközi sportesemények sikeres biztosítását – és ezzel nem csak a budapesti, hanem a teljes magyar rendőrség hírnevét öregbítette. Józsefváros polgármestere kifejtette: „nagy előrelépés, hogy a BRFK és a kerületi közterület-felügyeletek között egy kiváló együttműködés alakult ki, és most már 100 ezres óraszámot meghaladó közös szolgálatot tudhatnak magunk mögött.

Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a budapesti polgárok egyre nagyobb bizalommal forduljanak a rendvédelmi szervek felé”. Hozzátette: megváltozott a rendőrség megítélése is, felmérések szerint a budapestiek több mint négyötöde bizalommal fordul a rendőrök felé. Ez korábbiakban messze nem volt így –hangsúlyozta Kocsis Máté zárásként, és az idei évre is hasonló sikereket kívánt. A Fővárosi Közgyűlés 27 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta a beszámolót.

Az elfogadott rendőrségi beszámoló szerint a közterületen elkövetett bűncselekmények számában 8,3 százalékos csökkenés figyelhető meg: 2016-ban 15 959, míg tavaly 14 641 bűncselekményt regisztráltak a fővárosban. A Budapesten elkövetett emberölések száma az előző évi 44-hez képest 2017-ben 34-re csökkent, a testi sértések száma 1,3 százalékkal csökkent. A beszámoló szerint a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények száma 39,2 százalékkal nőtt, a vagyon elleni bűncselekményeken belül pedig 11,9 csökkenés figyelhető meg. A lopások száma 2016-ban 29 011, 2017-ben 25 552 volt. Az autólopások száma 16,5 százalékkal csökkent, a gépjárműfeltöréseké pedig 15,6 százalékkal mérséklődött. A rablások száma is jelentős csökkenést mutat: 2016-ban 465, 2017-ben 270 rablást regisztráltak. 2017-ben összességében 62 934-ről 62 870-re csökkent a bűncselekmények száma Budapesten. A rendőrség átlagos reagálási ideje - a küldés kezdeményezése és a riasztott egység helyszínre érkezése között eltelt idő – 14 percről 12 és fél percre mérséklődött.

Fotó: Józsefváros újság archív, budapest.hu 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben