Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Nincs bűn bűnös nélkül

Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól

2018. február 21. szerda

Visszaemlékezésekkel, felolvasással és filmvetítéssel adóztak a kommunizmus áldozatainak emléke előtt február 20-án a Polgárok Házában. A Keskenyúton Alapítvány estjén Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke emlékbeszédében elmondta: nem csupán a múlt még alaposabb feltárása a feladatunk, hanem annak megörökítése és megismertetése azokkal a szerencsésebb korosztályokkal, akik már szabadságban nőttek fel.

„A kommunizmus áldozatainak közelgő emléknapja alkalmából mindazokra emlékezünk, akiket a koncepciós perekben kivégeztek, akik kényszermunka-táborokban meghaltak” – mondta Gulyás Gergely. Hozzátette, hogy szót kell emelnünk azokról is, akik a kommunista terrornak köszönhetően maradtak apa vagy anya nélkül, akiknek egyedül kellett felnevelniük gyermekeiket, mert házastársukat kivégezték. Meg kell emlékeznünk azokról is, akik túlélték ugyan a válogatott kínzásokat, az embert próbáló kényszermunkát, de testben vagy lélekben megnyomorodva kellett aztán leélniük egész életüket.

A Fidesz alelnöke beszédében leszögezte, nincs bűn bűnös nélkül. „Ahhoz, hogy leszámolhassunk a XX. század démonaival, ma is fennálló elodázhatatlan kötelességünk, hogy feltárjuk a teljes igazságot, megnevezzük a bűnösöket, akik az egyes emberek méltóságának semmibevételén keresztül a magyar nép gerincét akarták megtörni” – fűzte hozzá.

Cseresnyésné Kiss Magdolna, a Keskenyúton Alapítvány tagjának köszöntője után Teleki Júlia, a járeki haláltábor túlélője beszélt a szörnyű időkről, melyekre, mint mondta, nem emlékezhet, hiszen épp csak egyéves volt ekkor, történetét idősebb testvérei és édesanyja mesélték el neki. „Talán azért éltem túl a sok szenvedést, hogy megismertessem az emberekkel, ami velünk történt” – mondta. 

A megemlékezésen résztvevők Tóth László és Póth Imre Tájkép bárányokkal című filmjét is megtekinthették, amely egy dubiszavai-kaboli család történetén keresztül ad megrázó képet az 1944-45-ös magyarellenes népirtásról, később Szabó Annamária énekelt délvidéki népdalokat. Az est végén Friedrich Anna adott elő szemelvényeket Miért? című kötetéből.

Február 25-e A kommunizmus áldozatainak emléknapja. 1947-ben ezen a napon a szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát. Letartóztatása és fogva tartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket, így haladt a diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Az áldozatok száma Kelet-Közép-Európában eléri az egymillió főt.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben