Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Évnyitó üzleti klub a H13-ban

Józsefváros vállalkozásbarát kerület

2018. február 28. szerda

A H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban rendszeresen megtartott Józsefvárosi Üzleti Klub február 27-ei rendezvényén Sára Botond alpolgármester Józsefváros idei költségvetéséről, a kerületi fejlesztésekről, egészségbiztonságról és a további megújítását célzó önkormányzati tervekről is beszámolt. Emellett a résztvevők meghallgathattak egy előadást az aktuálisan bevonható energetikai fejlesztési forrásról és a pályázatok fenntartásáról.

A józsefvárosi vállalkozóknak megtartott rendezvényen Sára Botond a kerület gazdasági aktualitásairól beszélt, melyek kapcsán kiemelte, hogy a fejlesztéseket az idei évben is folytatják, a 21 milliárdos költségvetés negyedét fordítják erre. „A Józsefváros Újjáépül Program keretein belül az egyik leghangsúlyosabb fejlesztés az Orczy Negyed Program, ami előkészületi fázisban van, emellett folytatódik a Corvin sétány rehabilitációja is, melynek keretén belül többek közt a Tömő és a Práter utca is megújul majd” – fejtette ki az alpolgármester. Hozzátette: a TÉR_KÖZ pályázaton elnyert forrásból a Mária utca, Szentkirályi utca, Bródy Sándor utca és húsz társasház rekonstrukcióját tervezik. Az idei évben megkezdődik a Csarnok negyed rehabilitációjának és a Népszínház negyed egységes arculatának tervezése is, valamint egy 120 millió forintos felújításra is sor kerül a Losonci negyedben. 

Sára Botond kiemelte: fontos továbbra is szem előtt tartani a köztisztaság problémáját. „Ugyan a korábbi évekhez képest nagy fejlődés mutatkozott e téren, mégis úgy ítéltük, hogy idén még nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk rá.”

Folyamatosan nő az egészségbiztonság

Az alpolgármester beszámolt arról is, hogy az elmúlt négy évben kiemelt feladatként kezelték a kerületiek egészségbiztonságának javítását, melyre több mint három milliárd forintot költöttek. Mint mondta, számos fejlesztést valósítottak meg ennek érdekében, és az idei évben is több mint 750 millió forintot szánnak egészségügyi fejlesztésekre. „Kocsis Máté polgármester épp a napokban adott át 120 millió forint értékben új eszközöket a Szent Kozma Egészségügyi Központnak” – tette hozzá. 

Elmondta, hogy megkezdték valamennyi háziorvosi rendelő felújítását is, melynek legnagyobb része – többek közt a Szigony utcai és a Kálvária téri háziorvosi rendelő – idén valósul majd meg, a tavalyi évben pedig már megújult a Mikszáth Kálmán téri és a Hungária körúti háziorvosi rendelő, valamint 2016-ban a Gutenberg téri gyermekorvosi rendelő is.

Az alpolgármester kiemelte, hogy ösztönözni szeretnék egyrészt a háziorvosokat, hogy maradjanak Józsefvárosban, másrészt a rezidenseket, hogy válasszák a kerületet. Mint mondta, ennek érdekében elindították a háziorvosi életpályamodellt, valamint egy 17 millió forintos eszközpályázatot írtak ki a háziorvosok mindennap használatos eszközeinek beszerzésére, mely orvosonként körülbelül 300 ezer forintot jelent.

Kedvező lehetőségek a kerületi vállalkozásoknak

Az alpolgármester felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy továbbra is elérhető a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány mikrohitel-konstrukciója, amelyhez Józsefváros elsőként csatlakozva kamattámogatást nyújt a kerületi telephellyel vagy székhellyel rendelkező cégeknek. Emellett az innovációs programban résztvevőknek továbbra is lehetősége van kedvezményes üzlethelység-bérlésre, melyet szintén az önkormányzat támogat. Sára Botond a helyi adókkal kapcsolatban leszögezte: azok nem változnak, illetve új adót sem vezetnek be, tehát a vállalkozásoknak nem kell emeléssel számolniuk. 

A délelőtt folyamán Szűcs Mátyás, a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft. fejlesztési tanácsadója előadást tartott az érdeklődőknek az aktuálisan bevonható energetikai fejlesztési forrásról, valamint kitért a pályázatok fenntartásának feltételeire is. 

Fotó: Huszár Boglárka, Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben