Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Fókuszban a közös képviselet és a házirend

Szakmai előadásokkal folytatódott társasházi fórumsorozat

2018. március 01. csütörtök

Immár második alkalommal szervezték meg a – Józsefváros önkormányzata által életre hívott – társasházi fórumot, amelyen a megjelent közös képviselők, társasházkezelők és józsefvárosi lakosok a társasházakat érintő fontosabb kérdésekről hallhattak előadásokat, illetve tehették fel ezzel kapcsolatos kérdéseiket. A H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban február 27-én megtartott rendezvényen – amelyen a megjelenteket Sára Botond alpolgármester köszöntötte – szó volt egyebek mellett az osztatlan közös tulajdon értékesítéséről, az SzMSz és Házirend elfogadásának szabályairól és a közös költség behajtásáról is.

Sára Botond üdvözölte a fórum létrejöttét, hangsúlyozva, mindig arra törekedtek, hogy segítsék a társasházak mindennapi életét, azok képviselői pedig kérdéseikkel és javaslataikkal segítsék az önkormányzatot. Mint mondta: a közös munka eredményeként kialakult egy jól működő társasházi pályázati rendszer.

Az idei évben újabb 1 milliárd forintot fordítanak a felújítási programra. Ezzel együtt 2014 óta már 3 milliárd forintot tesz ki a lakóközösségek támogatása, ami nagyobb összeg, mint az azt megelőző 13 évben összesen. Folytatódik a tavalyi évben indított Világos kapualjak program és a kis értékű felújítások támogatása is, ezért arra biztatta a megjelenteket, hogy éljenek a pályázati lehetőségekkel.

Környezetünk tisztán tartása közös feladat

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a kerületiek visszajelzése alapján a legkomolyabb kihívást ma már nem a közbiztonság, hanem a köztisztaság kérdése okozza, ennek érdekében viszont közösen kell fellépni.

A társasházak feladata – amit rendelet is előír –, hogy az előttük húzódó járdaszakaszt tartsák tisztán. „Ha ehhez eszközre van szükség, akkor azt az önkormányzat támogatja” – fogalmazott Sára Botond, példaként említve, hogy tavaly locsolócsövet ajándékoztak a társasházaknak. Az alpolgármester beszélt a közelmúltban alkotott önkormányzati rendeletcsomagról, amelynek egyik eleme a közösségi együttélést szabályozza.

Mint mondta, az önkormányzat ebben az esetben csak akkor lép fel, amennyiben a lakóközösség ezt igényli. Sára Botond leszögezte: „minden szabályozás, amit hozunk, arra irányul, hogy az itt élők nyugalomban és biztonságban élhessenek”.

Kérdések és válaszok a társasházak lehetőségeiről

A szakmai előadások keretében a társasház szerveinek törvényességi felügyeletéről Kóródi Éva, a Hatósági Ügyosztály vezetője elmondta, hogy az ügyben a jegyző jár el, vizsgálatot pedig az intézőbizottsági tagok, valamint a tulajdonostársak is kezdeményezhetik.

A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokról Hencz Adrienn, a Gazdálkodási Ügyosztály beszélt. Itt felmerült a területfoglalási engedély kérdésköre is, amelynek díja a foglalt napok és a terület nagyságának függvénye.

A Szervezeti és Működés Szabályzatról, illetve a kamerarendszerekkel kapcsolatos szabályozásról Béhm Lajos ügyvéd tartott előadást. A társasházi közös tulajdonról, illetve a közös képviselet jogosultságairól Weisz Gábor Miklós, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének ügyvezető igazgatója számolt be, a banki hitelekről pedig Dögei Imre, az OTP Bank Nyrt. munkatársa beszélt.

Az előadásokat követően a résztvevők többek között a közös költségről, a közterület használatról, és a kamerarendszerről tettek fel kérdéseket, amelyekre a helyszínen választ is kaptak.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben