Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

200 éve született az „anyák megmentője”

Semmelweis Ignácra emlékeztek a Rókus kórházban

2018. március 13. kedd

Semmelweis Ignácra emlékeztek születésének 200 évfordulója alkalmából a Szent Rókus Kórházban. Az ünnepségen – amelyen kitüntetést és emlékérmet osztottak ki, valamint vándorzászlót is adományoztak – megkoszorúzták a kórház előtt álló Semmelweis szobrot. Józsefváros képviseletében Sára Botond alpolgármester is lerótta tiszteletét. A kórház dolgozói körében megtartott ünnepségen mások mellett részt vett Szűcs Lajos, Pest megye miniszteri biztosa és Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára.

Az ünnepség a kórház által őrzött, 1842-ben készült emlékharang megkondításával vette kezdetét. Göböl Zsolt a Szent Rókus Kórház főigazgatója beszédében kiemelte: az idén 220 éves kórház Európa második legrégebbi egészségügyi intézménye.

Mint mondta: 2007-ben ugyan elvették 562 aktív ágyát, de megpróbáltak talpon maradni: egyebek mellett létrehozták az egynapos sebészetet. Az itt dolgozók elismerése és a Szent Rókus Kórház elégtétele az, hogy a kórház bekerült az állam Egészséges Budapest Programjába, amelynek részeként több mint 7 milliárdos fejlesztés előtt áll.

 „Semmelweis Ignác emlékezete és munkássága máig hat” – emelte ki Ónodi-Szűcs Zoltán. Az államtitkár úgy folytatta: „az anyák megmentőjének küzdelmei mindenkinek mást jelentenek, számomra azt, hogy ha hiszünk valamiben azt érdemes kitartóan véghezvinni.”

Az államtitkár felhívta a figyelmet: a következő időszakban a kormány 20 milliárd forintot költ betegbiztonságra.

A Szent Rókus Kórházban – ahol Semmelweis négy évig dolgozott – vándorzászlót alapítottak az anyák megmentőjének emlékezetére, amelyet elsőként az Albert Schweitzer Kórház főigazgatója vett át.

Az ünnepségen kitüntetésben részesítették Nagy Gábort, a központi laboratórium mikrobiológiai részleg vezetőjét és emlékérmet adományoztak Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkárnak. Majd a kórház főbejáratánál álló, Stróbl Alajos alkotta Semmelweis szobornál koszorút helyezett el Ónodi-Szűcs Zoltán, Göböl Zsolt és Sára Botond.

Semmelweis Ignác, az anyák megmentője

1818. július 1-én született Semmelweis Ignác, ezért a kormány ezt az évet Semmelweis emlékévvé nyilvánította. Az anyák megmentőjeként ismert Semmelweis Magyarországon elsőként végzett petefészekműtétet és másodjára császármetszést. A klórvizes kézmosás bevezetésével jelentősen csökkentette a gyermekágyi halálozást a szülészeti osztályon.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben