Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Szakmai konferenciát szervezett a JÁSZER

A digitális világ veszélyei a fiatalokra

2018. március 27. kedd

A digitális világban rejlő, fiatalokat fenyegető veszélyekre hívták fel a figyelmet a Józsefvárosi Áldozatsegítő Szakmai Együttműködési Rendszer (JÁSZER) március 28-án megtartott konferenciáján. A rendezvényen – amelyen kerületi bölcsődék, óvodák, iskolák munkatársai, nevelői és pedagógusai, illetve a JÁSZER és területi ÁSZER tagok vettek részt – Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere kiemelte: az áldozatsegítő rendszer eredményei is arra ösztönöznek, hogy folytassuk a munkát, amellyel kerületünk egyre élhetőbbé válik.

Sára Botond az áldozatsegítéssel szorosan összefüggő közbiztonság kérdésével kapcsolatban emlékeztetett: az önkormányzat a Kormánnyal közösen az elmúlt években csaknem 5 milliárd forintot fordított a közbiztonság javítására.

„Fejlesztettük a térfigyelő kamerarendszert, létrehoztuk a polgárőrséget, a Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, támogattuk kerületi rendőrkapitányságot eszközállományában és a munkakörülmények javításában” – sorolta Sára Botond. Az alpolgármester szerint az eredmények nem maradtak el: 2010-től viszonyítva az elkövetett bűncselekmények száma a felére csökkent, a nyomozások eredményessége pedig több mint 30 százalékkal javult.

„A JÁSZER olyan átfogóvá és széleskörűvé vált az elmúlt évek alatt, amely arra ösztönöz minket, hogy ezt a munkát tovább folytassuk azzal a céllal, hogy Józsefváros egyre élhetőbb és egyre jobb hely legyen” – fogalmazott Sára Botond. Ezt bizonyítják a statisztikák, amelyek szerint tíz józsefvárosiból hét ma már azt gondolja, hogy a kerületben javult a közbiztonság.

Sára Botond szerint ez közös eredmény, ezért megköszönte a JÁSZER tagjainak is – köztük a rendőröknek, a közterület-felügyelőknek, a polgárőröknek –, hogy részt vállaltak az eredmények elérésében.

Zentai Oszkár, az idén 5 éves JÁSZER elnöke, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte: a digitális világ számos kockázatot rejt magában.

A JÁSZER elnöke rámutatott: a konferencia témája a gyermekek védelme, de a felnőtteknek is hasznos információkat nyújt, ezért azt tanácsolta, hogy használjuk, de kezeljük távolságtartással a digitális világban megjelenő tartalmakat, tájékozódjunk több forrásból és adatainkat kizárólag a biztonságos és ellenőrzötten valódi oldalakon adjunk meg.

Domokos Péter, Budapest Főváros Kormányhivatalának főigazgatója szerint a XXI. században a gyermekek már otthonosabban érzik magukat a ma technikai vívmányai között mint a felnőttek, ám senki ne gondolja, hogy ezzel kapcsolatban nincs mit tanítani nekik. Egyre gyakoribbak a kibertérben elkövetett bűncselekmények, amelyeknek sokszor a gyermekek esnek áldozatul.

A Józsefvárosi Önkormányzat, a Kormányhivatal és a rendőrség együttműködéseként létrejött JÁSZER úttörő szerepét méltatta Oláh-Paulon László r. alezredes.

A BRFK bűnmegelőzési osztály vezetője szerint a modellprogram szereplői – köztük szakmai, civil és állami szervezetek – egységgé kovácsolódtak az áldozatok védelmében. A konferencia témájával kapcsolatban elmondta: a BRFK kiemelten kezeli a kérdést, Az áldozatok világnapja jegyében számos iskolában tartottak előadást a digitális veszélyekről.

Szakmai előadások a digitális bűncselekményekről

A szakmai előadások sorát Gellén Márton, az Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg.

Az államtitkár beszélt a felhasználók technológiai kiszolgáltatottságáról, a hagyományos emberi kapcsolatok szerepéről az áldozattá válás megelőzésében, valamint a digitális térben megvalósuló zaklatások fajtáiról is. Kiemelte: idén 7 éves az áldozatsegítő vonal, amely a 06 80 225 225 számon 0-tól 24 óráig hívható.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsnak a bűnmegelőzés, a bűnelkövetővé válás valamint az infokommunikációs eszközök használata szempontjából készített legújabb ifjúságkutatási eredményeiről Diószegi Judit r. őrnagy számolt be. A főreferens kiemelte: a leggyakrabban a kevésbé támogató családi háttérrel rendelkező fiatalok esnek áldozatul.

Kiss Andrea mediátor az online térben való megfélemlítésről beszélt, hozzátéve, hogy a gyermekek közötti zaklatásokkal kapcsolatban zéró toleranciát kell hirdetni.   

A rendezvényen mások mellett részt vett Danada-Rimán Edina Józsefváros jegyzője, Szabó Orsolya, a VIII. kerületi Járási Hivatal vezetője, Molnár Gábor józsefvárosi rendőrkapitány is.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben