Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Április 11: a költészet napja

Saját verseket szavaltak a Deák Diák tanulói

2018. április 11. szerda

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik meg minden évben. Az ötvennegyedik évfordulón, szerdán reggel a Deák Diák Általános Iskola nebulói is tisztelegtek a költészet és a költők halhatatlansága előtt. Minden osztály írt egy saját verset és elő is adta a II. János Pál pápa téri iskola tornatermében.

A Deák Diák Általános Iskola összes tanulója, vagyis több mint háromszázan gyűltek össze szerdán reggel az oktatási intézmény harmadik emeleti tornatermében. Minden osztály verset írt, megemlékezve a magyar költészet napjáról.

Bacskai Beáta, az iskola magyar-történelem szakos tanára elmondta, hogy minden évben megidézik ezen a napon a magyar költészetet és a költőket: az előző években a pedagógusok mondták el kedvenc verseiket az iskolarádióban és a hirdetőfalra bárki kiragaszthatta kedvenc idézetét.

„Idén szerettük volna aktivizálni a hozzánk járó diákokat, ezért arra ösztönöztük őket, hogy írjanak pár soros költeményt az álom, barátság, áfonya, Kárpátok, berkenye, hörcsög, múlandó, hópihe, édesanyám szavak felhasználásával. Ha az ember megpróbál verset írni, akkor könnyebben tudja értelmezni a mások által írt alkotásokat is” – tette hozzá a pedagógus.

A programon körülbelül 15 vers hangzott el, amelyek mindegyike óriási sikert aratott mind a diákok, mind a pedagógusok körében. „Szeretem a magyar verseket, így nagy kedvvel fogtam hozzá a saját költeményem megírásához” – mesélte Bandor Tifani nyolcadikos diák. Majd hozzátette: „fontos megemlékeznünk a magyar költészetről és a költőkről, így József Attiláról is, akinek születésnapjához kapcsolódik a mai rendezvény. Én a megadott szavak felhasználásával az évszakok változását fogalmaztam meg és vetettem papírra” – tette hozzá az irodalmat kedvelő fiatal lány. 

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben