Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Könyvajánló: Új föld, új szerencse

A Tisztviselőtelep tiltott története

2018. április 20. péntek

128 évvel keletkezése után jelenik meg először könyvben Tolnai Lajos regénye, ami a maga idejében hatalmas botrányt keltett: a megírt karakterek népes tiltakozó küldöttséget menesztettek a Tolnai írását folytatásokban közlő napilap, a Pesti Napló főszerkesztőjéhez.

Tolnai Lajos, a XIX. század ismert írója a mai Józsefvárosban, a Tisztviselőtelepen élte le élete utolsó másfél évtizedét. A Rezső – ma Szenes Iván – tér 6. háziuraként egyike volt az első telepeseknek, s egy egész regényt szentelt Budapest első kertvárosa keletkezésének. Az 1890 őszén a Pesti Naplóban folytatásokban megjelenő, Új föld, új szerencse című írásból akkora botrány lett, hogy aztán soha nem jelenhetett meg könyv alakban.

Az új föld, új szerencse első részének címsora a Pesti Napló 1890. október 3-i számában

A regényben Tili, a telepet alapító egyesület elnökének – az Elnök utca névadójának – tizenéves lánya beszéli el a történetet. Tolnai szokásához híven jól felismerhető alakokkal dolgozik, például Hauzer bácsi, a mézes-mázos uzsorás is egészen pontosan beazonosítható, akinek minden üzletre volt egy sógora. Ebből lett aztán a botrány. Az első tizenegynéhány rész megjelenését követően a tisztviselőtelepiek küldöttséget menesztettek a Pesti Napló főszerkesztőjéhez, hogy a regény közlésének leállítását követeljék. A felháborodott telepesek elmondása szerint az ­Új föld, új szerencse – amit ők nem is hajlandók olvasni – szerelmi és korrupciós botrányai egytől egyig alaptalan rágalmak.

Az uzsorásként ábrázolt Hauzer háza a Szabóky (Bíró Lajos) és Orczy út sarkán 1890 körül (forrás: Fortepan)

„Hetek óta kínos izgatottságban tartja kedves új városunkat egy nyomorult regény. Igen, e fércelményt így nevezzük magunk között. Vétkes kezekkel nyúl e hitvány mű családi szentélyünkbe, nem kímélve férfiút és nőt, öreget és ifjút” – a Pesti Napló vezércikkben gúnyolta ki a deputációt, s fogadkozott, hogy folytatja a regény közlését. Ezután mégis már csak pár rész jelent meg, az utolsóban Tolnai váratlanul lezárja a történetet.

A regény kötetben nem jelent meg soha, egészen mostanáig. Keletkezése után 128 évvel a Reakció Kiadó döntött úgy, hogy megjelenteti a Tisztviselőtelep tiltott történetét, a kötet június elején kerülhet a boltokba.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben