Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Föld napja

Óvodások ismerkedtek meg a Füvészkerttel

2018. április 20. péntek

Józsefvárosi óvodásokkal telt meg pénteken a Füvészkert: a kicsik az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ellátogattak A Föld napja alkalmából az ELTE Botanikus kertjébe az Önkormányzat támogatásának jóvoltából.

Gyönyörű, napos iőben, tavaszi pompájában, virágzó és illatos virágokkal fogadta a Füvészkert a kerületi ovisokat április 20-án. A Napraforgó Egyesített Óvoda legtöbb tagóvodájából vettek részt csoportok – összesen 26 csoport – A Föld napja alkalmából szervezett pénteki sétákon.

A kert reggeltől megtelt gyerekzsivajjal, ott jártunkkor a Virágkoszorú és a Gyerek-Virág tagóvodából érkeztek kisebbek és nagyobbak, hogy bejárják a kert minden zugát és megismerkedjenek a növényvilágával.

„Szeretnénk az új generációknak megmutatni a kertet, a legalapvetőbb növényeket, amelyekkel akár az út szélén is találkozhatnak. Ilyen például a pitypang, a pásztortáska vagy a tulipán. A városi gyerekek sokszor virágládában találkoznak először a növényekkel, és nagyon fontos, hogy a szabadban is lássák ezeket. Élőhelyeket is megmutatunk itt nekik, például a sziklakertet” – mondta lapunknak Szabó-Szöllösi Tünde, a Füvészkert munkatársa, majd körbevezette az ovisokat a Botanikus kertben. 

A séta során különleges, trópusi és mediterrán növényekkel; fa- és cserjefajokkal, valamint gyógy-, fűszer- és egyéb haszonnövényekkel ismerkedhettek meg az ovisok. Nagy sikert arattak az orchideák és a szúrós kaktuszok, beléptek a párás „esőerdőbe”, azaz a Pálmaházba, megcsodálták a még virágzó, illatos cseresznyefákat és a többi, virágot bontó növényt.

Meg is beszélték a látottakat, hiszen több füvészkerti növénnyel, terméssel – mint a banán vagy a kókuszdió – az óvodában vagy otthon is találkoznak, és játékos formában tanulhattak a növények felépítéséről, valamint a környezetvédelemről. A séta végén a gyerekek felkapaszkodtak a mászókaként is funkcionáló madárlesre. Az egyik ovis csoport dalra is fakadt, vidám énekekkel köszöntötték A Föld napját.

   

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben