Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Mit veszíthetünk?

A sarkvidékeket bemutató fotókiállítás nyílt a Természettudományi Múzeumban

2018. április 20. péntek

A Föld napjához kapcsolódva Olvadó jövőnk – Az Északi- és a Déli-sarkvidék törékeny jelene címmel nyílt meg Kércz Tibor és Komáromi Csaba természetfotósok kiállítása a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kupolatermében április 20-án. Az 51 képből álló tárlatot Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nyitotta meg, köszöntőt mondott Juhász Árpád geológus és Korsós Zoltán, az MTM főigazgatója, az alkotók pedig a kiállítás ötletének megszületéséről számoltak be. Kerületünket az eseményen Sántha Péterné alpolgármester képviselte.

Áder János beszédét a nemzetközi sajtó legjelentősebb orgánumaiban, az előző hetekben megjelent, a klímaváltozással kapcsolatos cikkek és híradások címeinek felolvasásával kezdte rámutatva, milyen égetően aktuális a kiállítás témája.

Elmondta, volt már hasonló a Föld átlaghőmérséklete és a légkör szén-dioxid szintje 3-4 millió évvel ezelőtt, ám akkor 9 méterrel volt magasabb a tengerek és óceánok vízszintje, aminek beláthatatlan következményei lennének mai világunkra. A köztársasági elnök megköszönte az alkotók munkáját, amivel felhívják a figyelmet közös felelősségünkre. 

Dr. Juhász Árpád geológus köszöntőjében hangsúlyozta: rengeteg édesvizet veszít Földünk évről évre, egy olyan világban, ahol az ivóvíz talán a legnagyobb érték.

A kiállításon látható lenyűgöző fotográfiák elénk varázsolják a sarkvidékek csodálatos, semmihez sem hasonlítható hangulatát, a végtelen hó- és jégmezőket, gleccsereket és fjordokat, valamint a zordságában is megkapó tájak állatvilágát: sarki rókákat, jegesmedvéket, rozmárokat és pingvineket, hóbaglyokat és bálnákat.

Áder János rámutatott: a fotókon nem a ránk leselkedő veszélyt láthatjuk, hanem a szépséget, amit meg kell őriznünk. Mint fogalmazott: „A felnőttek számára a klímaváltozás egy tudományos kérdés – de a gyerekeknek a túlélés kérdése.”

A kiállítás anyagát a két természetfotós 20 hónap alatt, két arktiszi és egy antarktiszi, önerőből finanszírozott expedíció alatt készült több, mint 50 ezer fotójából válogatták, az alkotók 33 napot töltöttek jégtörő hajókon, ez idő alatt 7100 kilométert tettek meg sarki vizeken.

Kércz Tibor (b) és Komáromi Csaba természetfotósok

Korsós Zoltán, a múzeum főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállításhoz egy eseménysorozat is kapcsolódik, amelynek keretében például családi napot is tartanak, valamint számos előadáson elemzik majd szakértők a téma részleteit. A tárlat július 2-ig tekinthető meg, a részletes programok megtalálhatók a múzeum honlapján.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben