Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kávéházi esték Tóni atyával

Józsefvárosban járt Böjte Csaba szerzetes

2018. április 23. hétfő

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes volt a vendége a józsefvárosi Nem Adom Fel Kávézónak április 19-én este. A Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója Michels Antal plébánossal beszélgetett az életéről és hivatásáról. Böjte Csabát a legtöbben az általa létrehozott gyermekmentő szervezet révén ismerik, amelynek célja az Erdélyben sanyarú körülmények között élő gyermekek felkarolása.

Michels Antal, a Szent József-templom plébánosa másfél éve minden hónapban egy-egy olyan fontos közéleti szereplőt, egyházhoz közeli szakembert hív beszélgetésre, akiknek élete, munkássága, szaktudása példa lehet mindenki számára.

A „Kávéházi esték Tóni atyával” programsorozat legutóbbi vendége Böjte Csaba ferences rendi szerzetes volt a Nem Adom Fel Kávézóban. A gyakran humoros hangvételű beszélgetés során Böjte Csaba mesélt a szülővárosáról, Kolozsvárról, vidám gyermekkoráról, a csínytevésekről és szerető édesanyjáról. A mai napig szívesen emlékszik vissza a közös baráti kirándulásokra a Szent Anna-tónál, és a nagy erdei sétákra. Kisgyermek volt még, amikor édesapját elvesztette, ezután el is kellett költözniük a nagyvárosból. Böjte Csaba civilként autóvillamossági szerelőnek tanult, majd miután ezt a szakmáját feladta, egy évig élt és dolgozott bányászként a Hargitán. Ezzel a döntéssel, akaraterejét próbára téve, lelkiekben már a papi pályára készült.

Michels Antal plébános ezután arról kérdezte az erdélyi szerzetest, hogy ki volt a példaképe, akinek életútja követésre méltó volt számára. A válasz rögtön érkezett: „Márton Áron, az erdélyi katolikus egyház püspöke, akinek nagyon sokat köszönhetek: elkezdhettem a teológiai tanulmányaimat, és tőle tanultam azt is, hogy a szegénység örömet jelent” – mondta Böjte Csaba.

„Ha nem vesztem el ilyen korán az édesapámat, akkor nem biztos, hogy árva gyermekek megsegítésére áldozom az életemet. Tudom, hiszen megtapasztaltam, hogy milyen, amikor valaki gyermekkorban elveszti valamelyik szülőjét” – fejtette ki a beszélgetés második felében a ferences rendi szerzetes. Ezt követően számos személyes élményét és emlékét osztotta meg Böjte Csaba a vendégekkel, akik sok olyan érdekességet tudhattak meg a szerzetesről, amelyeket eddig sehol nem hallhattak vagy olvashattak.

A zsúfolásig megtelt Nem Adom Fel Kávézóban a beszélgetés végén egy imádságot mondott az illusztris vendég, amelyben áldásért fohászkodott az Istenhez a közösségek megtartása érdekében. 

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben