Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Koszorúzás, versenyek és rendhagyó irodalomóra

2018. április 23. hétfő

A Németh László Általános Iskola 1991-ben vette fel az ismert író nevét, akinek születésnapjáról minden évben többnapos programsorozattal emlékeznek meg. A hagyományokhoz híven az iskola apraja-nagyja idén áprilisban is számos versennyel és kulturális programmal készült a jeles évforduló megünneplésére.

A Németh László Napoknak elnevezett rendezvénysorozat hagyományosan Németh László mellszobrának koszorúzási ünnepségével kezdődik, tradícióvá vált az a rendhagyó irodalomóra is, melyet az író lányai tartanak, akik ilyenkor édesapjukhoz kötődő személyes emlékeiket is megosztják a résztvevőkkel. Emellett az I. kerületi, Pauler utcai emléktáblánál is minden évben lerója tiszteletét az iskola néhány diákja.

„Rendkívüli élmény ez diákjainknak és tanárainknak egyaránt, hiszen személyesen az író lányaitól hallhatunk iskolánk névadójáról szóló, képekkel, könyvekkel illusztrált, lebilincselő történeteket” – számolt be lapunknak Schrancz Sándorné igazgatónő, kiemelve, hogy Németh Lászlót példaként állítják a tanulók elé. „Hangsúlyozzuk szülei, tanárai iránti tiszteletét, illetve lelkes szorgalmát a tanulás terén. Életét és munkásságát csoportos és egyéni, irodalmi és informatikai versenyek keretében részletesen megismerhetik diákjaink, munkájukat pedig a Németh László Napok zárónapján díjazzuk. Ezen napok egyikén 20-25 tanulóval meglátogatjuk a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat is, ahol egy felkészült vezető segítségével megismerhetik az intézményt”– mondta az igazgatónő, hozzátéve, hogy az idei tanévben a Weöres Sándor Emlékév alkalmából egy versillusztrációs versenyt is meghirdettek, a legsikeresebb alkotásokból pedig a projekt keretében kiállítást rendeztek.

Idén április 20-án délelőtt került sor a koszorúzására, illetve az ezt követő különleges irodalomórára, melyen Németh Magda, az író lánya tartott személyes élményekkel fűszerezett előadást édesapja életéről és munkásságáról.

A diákok Magda néni beszámolójából és a kérdéseikre kapott válaszokból nemcsak Németh László életútját és műveit ismerhették meg, de megtudhatták többek között azt is, hogy Tolsztoj volt a kedvenc szerzője, a kék volt a kedvenc színe, és nagyon szeretett elmélyülni a természettudományokban, amiket nagyon szívesen tanított is.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben