Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Járja be a múlt legszebb helyszíneit!

Programok a harmadik Emlékhelyek napján

2018. május 10. csütörtök

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) május 12-én harmadik alkalommal rendezi meg az Emlékhelyek napja elnevezésű országos programsorozatát, amellyel a magyar történelemben és kultúrában kiemelt jelentőséggel bíró helyekre szeretné ráirányítani a figyelmet. Számos emlékhely ingyenesen, vagy kedvezményes áron látogatható a rendezvény keretében szerte az országban, a józsefvárosi lakosok pedig különösen kedvező helyzetben vannak: kerületünkben öt helyszínen is vezetett sétákkal, kiállításokkal, koncertekkel és fényfestéssel várják az érdeklődőket.

Az évről évre egyre népszerűbb eseményhez idén több mint félszáz helyszín csatlakozott, köztük olyanok is, akik nem tartoznak a nemzeti vagy történelmi emlékhelyek körébe. Az ország minden területén találhatunk magunknak tetsző programot ezen a májusi szombaton, hiszen Kőszegtől Sárospatakig, Drégelypalánktól Gyuláig érdekesebbnél érdekesebb rendezvények várják akár az egész családot.

Budapesten sem lesz persze másképp, a fővároson belül pedig Józsefváros különösen bővelkedik látnivalókban: a Ludovika Akadémia mellett a Trefort-kert, és a Nemzeti Múzeum, valamint a programsorozat központjának számító Fiumei úti Nemzeti Sírkert várja az érdeklődőket. Fontos információ, hogy látogatható Salgótarjáni utcai zsidó temető is, ám az a programsorozat többi helyszínétől eltérően 13-án, vasárnap nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, hiszen szombatonként, így május 12-én is zárva tart.

A programok legtöbbje ingyenesen, vagy kedvezményes áron látogatható, de közülük néhány csak korlátozott létszámban tud fogadni résztvevőket, így az azokon való részvétel regisztrációhoz kötött. Bővebb információ és regisztráció a http://emlekhelyeknapja.hu honlapon.

Arany János emlékséta – május 12. szombat

Józsefváros önkormányzata 2017-es Arany-bicentenáriumot követő esztendőben újra Arany János emléksétát szervez. Arany János frissen felújított köztéri szobrától, a Múzeumkertből induló belvárosi séta nemcsak általános történelmi-kulturális háttérképet ad a 200 évvel ezelőtti korról, a költő életéről, hanem számos érdekességet felelevenítve kis történelmi utazást kínál, régi történetekkel, anekdotákkal fűszerezve, élmény - alapú szabadtéri elfoglaltság keretében.

A séta útvonala: 

Múzeumkert - Baross utca - Üllői út - Kálvin tér - Kecskeméti utca - Egyetem tér - Károlyi utca - Kossuth Lajos utca - Duna-korzó - Arany János utca.

A séta ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni lehet: magnasfertaly@gmail.com címen, a sétákra az első 30-30 jelentkezőt tudják fogadni.

A két, azonos tartalmú séta időpontja: május 12., szombat 9.00. és 14.00. óra, gyülekező a Múzeumkertben, a Múzeum lépcsőjénél.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben