Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

IX. Ludovika Fesztivál

Tisztelgés a 170 éves magyar honvédség előtt

2018. május 12. szombat

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Ludovika Fesztivált. A Ludovika téren május 12-én megtartott rendezvény hagyományosan a tisztjelöltek száznapos ünnepségével kezdődött, amelyen kitüntették a Nemzeti Közszolgálati Egyetem legkiválóbb végzőseit. A nyárias idő sok családot vonzott a programra, amelyen hagyományőrzők és a mai kor alakulatai mutatták be a katonaéletet és a katonai felszereléseket. Simicskó István ügyvezető honvédelmi miniszter köszöntőjében kiemelte: Magyarország jövője a fiatalságon, biztonsága a fiatal honvédtiszteken és tisztjelölteken múlik. A Józsefvárosi Önkormányzat által is támogatott eseményen kerületünk képviseletében Sára Botond alpolgármester vett részt.

Szombat délelőtt a IX. Ludovika Fesztivál nyitányához felsorakoztak a végzős hallgatók.

A történelmi zászlók bevitelét követően Simicskó István mondott beszédet. Az ügyvezető kormány honvédelmi minisztere beszédében Széchenyi Istvánt idézve azt mondta: „csak addig él egy nemzet, amíg van hagyomány.” A száznapos ünnepség hagyománya napjainkban még többet jelent – értékelt Simicskó István, hozzátéve: „ezen keresztül tehetjük még erőteljesebbé nemzettudatunkat.”

A honvédtisztjelöltekhez fordulva azt mondta: tisztelet és elismerés jár nekik azért, hogy a katonai hivatást választották.

Megbecsülés a katonáknak

A magyar kormány megbecsüli a katonákat – hangsúlyozta a miniszter, felsorolva a biztos katonai életpályát, a kadétképzést, a katonacsaládoknak nyújtott támogatásokat, az ösztöndíjprogramokat, a területvédelmi alapon szerveződő tartalékos rendszert, a növekvő honvédelmi költségvetést és a Zrínyi 2026 néven összeállított honvédelmi és haderőfejlesztési programot.

„A Magyar Honvédség 25 éves leépülési folyamat után elindult a fejlődés útján” – jelentette ki.

Elismerések a kiváló tisztjelöteknek

Patyi András, az NKE rektora is köszönetét és elismerését fejezte ki a honvédtisztjelölteknek, az előttük álló próbatételekhez pedig sikereket kívánt nekik.

A rendezvényen elhangzott, hogy a Ludovika Akadémiát a magyar örökség részévé nyilvánították. Ezt követően elismeréseket adtak át a kiváló tanulmányi eredményű végzős honvédtisztjelölteknek. Kiosztották a Bólyai-vándorkardot, a Kossuth-dísztőrt, a Hadik András Tanulmányi Vándordíjat és a Szent László-díjat, amelyet Schmittné Makray Katalin zászlóanya nyújtott át.

Változatos családi programok

A kitüntetések átadását követően egymást követték a különböző programok a Ludovika téren. A VIII. kerületi katasztrófavédők műszaki mentést mutattak be, az egyetem épülete előtt felvonultak a hagyományőrzők valamint volt katonai testnevelési és helikopteres bemutató.

Mindeközben a különböző katonai egységek kitelepüléseinél is egyre több érdeklődő jelent meg. Népszerűek voltak a mai kor harci járművei, amelyek közül a legtöbbre fel is lehetett szállni. Sokan beültek a 41 tonnát nyomó T-72-es harckocsiba és a hatszemélyes páncélozott szállító harcjárműbe.

A kisebbeknek ügyességi pályát állítottak fel, a nagyobbak kézbe vehették a fegyvereket és a katonai felszereléseket. Többen kipróbálták a repülőgép szimulátort és a céllövészetet lézerpuskával, de nagy sikert aratott a tűzszerészek felderítő robotja is.

A hagyományőrzők sátrainál betekintést nyújtottak a különböző korok tábori életébe, az érdeklődő felnőttek pedig ingyenes épületvezetésen vehettek részt a Ludovika Akadémia főépületében. 

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben