Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A jó példa ragadós

KKVBARÁT Önkormányzat konferencia a H13-ban

2018. május 16. szerda

Polgármesterek, vállalkozók és a gazdasági szféra képviselői részvételével tartottak konferenciát május 15-én Józsefvárosban, a Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban (H13). A rendezvény fővédnöke Sára Botond alpolgármester volt, aki megosztotta a résztvevőkkel azon intézkedéseket, amikkel kerületünk nemrégiben kiérdemelte a KKVBARÁT Önkormányzat elismerést.

Sára Botond ismertetőjében elmondta, Magyarország döntéshozói felismerték, hogy a KKV-szféra gazdaságunk motorja, hiszen a foglalkoztatottság 70 százalékát ezek a közép, kis- és mikrovállalkozások adják. Míg a gazdasági szereplők fő ösztönzője a mindenkori kormányzat, addig helyi szinten ugyanezt a szerepet az önkormányzatok töltik be – mutatott rá az alpolgármester. 

A H13 az induló és a már működő vállalkozásokat is segíti

Munkájuk kezdetén felmérték Józsefváros adottságait és ezek ismeretében alkották meg a helyi gazdaság szereplőinek támogatási programját – tette hozzá Sára Botond. Ennek keretében nemcsak a már működő vállalkozások megsegítését tűzték ki célul, hanem másik fő feladatként induló vagy már működő vállalkozások kerületünkbe vonzását jelölték meg. Az elmúlt évek intézkedési között kiemelte a konferenciának otthont adó H13 létrehozását is, amely intézmény minden segítséget megad a start-upok mellett a hozzájuk forduló, már működő vállalkozások számára is. Jogi és adóügyi tanácsadás mellett székhelyszolgáltatást nyújtanak, konferenciákkal, workshopokkal, szakértők bevonásával és folyamatos mentorálással tesznek meg mindent a gazdaság helyi szereplőinek felkarolásáért – sorolta. 

Kamattámogatás vállalkozói hitelhez

Az alpolgármester azzal folytatta, hogy kerületünk önkormányzata elsőként biztosított támogatást a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány által nyújtott hitelhez, így a józsefvárosi vállalkozóknak kell a legalacsonyabb kamatot fizetniük hitelük után a fővárosban. Hozzátette: kedvező ingatlanbérlési konstrukciókkal is igyekeznek vonzóvá tenni városrészünket a vállalkozni vágyók számára. „A vállalkozások növekvő száma a bevételek növekedésével jár. Összefoglalásként azt mondhatjuk, a vázolt rendszer Józsefvárosban működik” – összegezte Sára Botond.

Az önkormányzat a vállalkozások partnere

A jelenlévő polgármesterek kérdésére, miszerint mennyi időre volt szükség ennek a rendszernek a kiépítésére, az alpolgármester elmondta, 4-5 év munkája van ebben, de még nem járnak a feladatok megvalósításának a végén. Ezzel kapcsolatban arra is kitért, hiába születnek jószándékú, segíteni akaró döntések, ha azok megvalósulása elsikkad a bürokrácia útvesztőiben. A rendszer minden szereplőjének éreznie kell a vállalt feladat súlyát és gyorsan kell cselekedni, hiszen a mai piaci helyzet ezt diktálja. „Az önkormányzatnak azt kell sugallania a helyi vállalkozások felé, hogy itt vagyunk, a partnereitek vagyunk” – zárta gondolatait Sára Botond alpolgármester. A konferencia moderátorai Gulyás József, a KKVHÁZ vezérigazgatója és Zékány Zoltán, a H13 szakmai igazgatója voltak

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben