Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Közösen a jövő Józsefvárosáért

Stratégiaalkotó okos város workshop a H13-ban

2018. május 24. csütörtök

A jövő Józsefvárosának megalkotására hívta meg kerületünk Smart City Bizottsága az önkormányzat képviselőit, civileket, urbanistákat és az itt működő intézmények dolgozóit, hogy egy workshop keretében együtt dolgozzák ki azokat a középtávú okos város fejlesztéseket, amelyekre a lakosságnak a leginkább szüksége van. A Horánszky utcai Diák és Vállalkozásfejlesztési Központban (H13) tartott egész napos találkozón közös műhelymunkában megszületett javaslatok alapján készül majd el az a stratégia, amely alapján olyan fejlesztések és új technikai megoldások kerülnek megalkotásra, amelyek megkönnyítik az itt élők mindennapjait.

Ferencz Orsolya, a Smart City Bizottság elnöke köszöntőjében elmondta, sok magyarországi településen foglalkoznak az informatikai és technikai fejlődés kínálta lehetőségeknek a lakosság szolgálatába állításával, ám az ilyen komplex városfejlesztési stratégia, amelynek kidolgozására Józsefváros vállalkozott, országos viszonylatban is ritka.

A képviselő arra is felhívta a résztvevők figyelmét, hogy tartsák szem előtt Józsefváros azon kettős jellegét is, miszerint lakosságának száma alapján egy önálló nagyváros is lehetne, ám mégis Budapest egy kerülete, így mindkét jellemzőnek megfelelő, hatékony stratégia megalkotására van szükség.

Vaszócsik Vilja, az ITI Magyarország Kft. szakértője hozzátette, különösen fontosnak tartják, hogy nem egy tervezőcsapat, hanem a lakosság képviselőinek elképzelései valósuljanak meg, hiszen az itt élők tudják és ismerik az igényeket és a helyi speciális adottságokat, így velük közösen dolgozható ki a legalkalmasabb intézkedéscsomag.

A nap folyamán a résztvevők csapatmunkában kiválasztották a legsürgetőbben megoldásra váró problémákat – megemlítve itt a parkolási nehézségeket, a magas zaj- és légszennyezettséget és a kerületi lakásállomány energetikai korszerűtlenségét –, valamint csokorba szedték a kerületünkben rejlő legígéretesebb lehetőségeket is. Úgy, mint a kedvező földrajzi fekvést és a jó közlekedést, a kulturális intézmények kiemelkedően magas számát, az oktatási-nevelési intézmények jó digitális eszközellátottságát és a fiatalos korstruktúrát.

A közös gondolkodásban Ferencz Orsolya, Jakabfy Tamás, Simon György és Vörös Tamás képviselők mellett részt vettek a helyi civil szervezetek, oktatási és nevelési intézmények, hivatalok és az önkormányzat képviselői is.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben