Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Dupla jubileum

Emlékfát ültettek Nékám Lajos professzor tiszteletére

2018. május 25. péntek

Emlékfa ültetésével tisztelgett egykori igazgatója, Nékám Lajos munkássága előtt a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika az intézmény alapításának 125-dik és a professzor születésének 150-dik évfordulója alkalmából május 25-én. Az eseményen a bőrklinika igazgatója, Dr. Sárdy Miklós és Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere méltatta a kiváló tudós életútját, majd elültették azt a ginkgo facsemetét, amely remélhetőleg évtizedekig emlékezteti majd a Mária utca és az Üllői út sarkán az arra járókat Nékám professzor érdemeire.

A Mária utcai bőrklinika aulájában összegyűlt vendégeket Dr. Sárdy Miklós emlékeztette, a kettős évforduló mellett idén ünnepeljük a Semmelweis-évet is, és 2018 egyúttal a Kulturális Örökség Európai Éve is, ezért a Klinika számos rendezvényt, előadást és programot kínál az érdeklődőknek hónapról-hónapra.

Ennek az eseménysorozatnak az újabb állomása az emlékfa ültetése is. Mint az igazgató elmondta, a 150 éve született Nékám Lajos a magyar bőrgyógyászat kiemelkedő egyénisége volt, nevéhez fűződik a budapesti bőrgyógyászati egyetemi tanszék 1893-as megalakítása, amelyet 1898 és 1939 között vezetett. Hozzátette: a professzor megszervezte az egyetemen a hivatalos graduális bőrgyógyászati oktatást, valamint kidolgozta és bevezette hazánkban a bőrgyógyászati szakvizsga feltételeit.

Tanszéki működése alatt magyar orvosok ezreit tanította, tanítványai közreműködésével számos tudományos munkát publikált – itthon és külföldön egyaránt. „Az emlékfa ültetésével mi is továbbadjuk a lángot, ahogy azt Nékám Lajostól megkaptuk” – zárta beszédét Dr. Sárdy Miklós.

Sára Botond köszöntőjében hangsúlyozta, Józsefváros számára nagy büszkeség, hogy immár 125 éve otthont adhat egy ilyen neves intézménynek. Kerületünk önkormányzata nevében tisztelgett a volt igazgató emléke előtt, aki nemzetközileg is elismertté tette a Klinikát.

Egyúttal köszönetét fejezte ki az intézmény mostani vezetésének és minden dolgozójának, amiért elkötelezetten folytatják ezt a szolgálatot. „Mondd el a múltat, diagnosztizáld a jelent, jósold meg a jövőt” – idézte az alpolgármester Hippokratész szavait, majd hozzátette, ilyen dicső múlttal, ennyi felhalmozott tapasztalattal és tudással csakis szép jövő jósolható az intézménynek, amelyben számíthatnak Józsefvárosra is.

A beszédek után a Klinika kertjében Sárdy Miklós és Sára Botond elültették azt a páfrányfenyőt – közismertebb nevén ginkgo fát –, amely Nékám professzor emlékét őrzi ezentúl a jövő nemzedékek számára a Mária utca és az Üllői út találkozásánál.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben