Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Magyar Hősök Napja

Koszorúzás a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben

2018. május 28. hétfő

Megemlékezést tartott kerületünk május 28-án a Józsefvárosi Hősi Halottak emlékkövénél a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, ahol az egybegyűltek városrészünk azon civil és katonai áldozatai előtt hajtottak fejet, akik életüket vesztették az elmúlt századok világégéseiben és forradalmaiban. Kerületünk nevében Sántha Péterné alpolgármester helyezett el koszorút és megemlékezett a hazánkért életüket áldozó józsefvárosi lakosokról.

“Emberségről példát, vitézségről formát/mindeneknek ők adnak” – idézte Balassi Bálint sorait Sántha Péterné, rámutatva, hogy az olyan korokban, mint a mostani – ahol a jogok mellett a kötelességről nemigen hallani –, érdemes tisztázni, kikről is beszélünk a Hősök Napján.

Azokról – mondta – akik saját lelkiismeretükre hallgatva, egy belső parancsot teljesítve életüket áldozták hazánkért, az országért. Hajtsunk fejet emlékük előtt, mert ezek az emberek politikai megítéléstől függetlenül tiszteletet érdemelnek.

A sor hosszú, az 1848-49-as honvédek, az első és a második világégés és az 1956-os forradalom hősei és áldozatai mind köztük vannak. Apáink, nagyapáink, felmenőink – mondta az alpolgármester.

Kovács Dávid Emil, Budapest Külső-Józsefvárosi Református Egyházközség lelkipásztorának megemlékezése után az emlékkőnél koszorút helyezett el Józsefváros önkormányzata, a Fidesz-KDNP kerületi szervezete, valamint a Hadirokkantak, Hadiözvegyek és Hadiárvák Országos Nemzeti Szövetségének józsefvárosi tagozata is.

A koszorúzás után a megemlékezők egy-egy szál virággal és mécsesek gyújtásával tisztelegtek a hősök emléke előtt.

A Magyar Hősök Emlékünnepe IV. Károly király 1917-es kezdeményezésére vezethető vissza, amely valamennyi községet arra kötelezett, hogy minden év májusának utolsó vasárnapján méltó emléket állítson honvédő katonai hőseinek.

A két világháború közötti Magyarországon e napot nemzeti ünneppé nyilvánították, ám a második világháború után berendezkedő kommunista hatalom nem nézte jó szemmel a megemlékezéseket, amelyek egészen a rendszerváltásig nem is kerültek megrendezésre Az Országgyűlés pedig 2001-ben hivatalosan, törvényben rögzítve ismét a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánította minden május utolsó vasárnapját.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben