Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Kéménymentes belváros program

Megkezdte a Főtáv a belső kerületek bekapcsolását a távfűtésbe

2018. június 06. szerda

Az Erzsébet hídon átmenő távhővezeték kiépítésével megkezdte a Főtáv Zrt. a budapesti belváros újabb részeinek bekapcsolását a távfűtésbe, a beruházás költsége csaknem 5 milliárd forint. A társaság szolgáltatása néhány éven belül elérhető lesz a Józsefváros további területein is. Az átállással csökkenthető a károsanyag-kibocsájtás.

Mitnyan György, a társaság vezérigazgatója kedden, a projektismertető rendezvényen hangsúlyozta: a távfűtés szélesebb körű használata érzékelhetően csökkentené a légszennyezettséget Budapesten. A számítások szerint 10 ezer gázfűtéses lakás távhőre állítása évente mintegy 6400 tonna szén-dioxid, valamint 11 tonna egyéb káros anyag kibocsátását akadályozná meg. Kiemelte azt is, hogy a 240 ezer lakást és mintegy 7000 intézményt ellátó Főtáv versenyképes szolgáltatást nyújt, a kedvező költségek miatt folyamatosan nő az érdeklődés a távfűtés iránt.

A kéménymentes belváros elnevezésű programjában a Főtáv bővíti meglévő vezetékhálózatát, 2022-re összekötik a külvárosi területeken található szigetszerű hőkörzeteket, az így létrejövő gyűrűből pedig elérhető lesz az V., VI., VII. és VIII. kerület egy része. Több tízezer belvárosi lakás csatlakozhat a fővárosi távhőhálózatra – ismertette a vezérigazgató. Az ehhez szükséges 51 kilométernyi vezetékpár 2021-ig megépül, a kapcsolódó létesítményekkel együtt a becsült költség nettó 40 milliárd forint. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a fejlesztést uniós és saját forrásból finanszírozza majd a távhőszolgáltató, és ez az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb fővárosi energetikai beruházása lesz.

A tervek szerint a Főpolgármesteri Hivatal V. kerületi épületében az idén decemberben elindulhat a távfűtés. A beruházás jövő tavaszi teljes befejezése után újabb belvárosi fogyasztók kapcsolódhatnak rá a fővárosi távhővezeték-rendszerre. Emellett újabb középületek is csatlakozhatnak a rendszerhez a többi között a Fővárosi Állat- és Növénykert, a városligeti múzeumok, valamint a Puskás Ferenc Stadion és a környékén található ingatlanok.

Mitnyan György kitért arra, hogy a budapesti távhőszolgáltatásban egyre nagyobb szerepet tölt be a hulladékhőből és a megújuló forrásokból előállított fűtő- és hűtőenergia. Európai példákat említve kiemelte, hogy az energiahatékonyságról szóló uniós irányelvvel összhangban, fontos lenne a távhőszolgáltatás igénybevételének ösztönzése.

Fotó: Kallus György/Vg.hu

Forrás: MTI

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben