Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Adathordozó a betegek biztonságáért

Változatlanul elérhető a „Józsefváros a demensekért” szolgáltatás

2018. június 20. szerda

Továbbra is elérhető a „Józsefváros a demensekért” szolgáltatás, amelyet egy évvel ezelőtt indított el az önkormányzat annak érdekében, hogy a betegségben érintettek nagyobb biztonságban legyenek. A demenciában szenvedőknek ezért egy ingyenes karszalagot biztosítanak, amely vészhelyzet esetén segít a betegek beazonosításában.

A demencia egyik vezető tünete az emlékezetzavar. Ezért a betegségben szenvedőknél előfordul, hogy személyazonosításra alkalmas iratok, telefon nélkül indulnak el otthonról, eltévednek és az adataikat sem tudják megadni. Ilyenkor a hozzátartozóknak csak hosszas keresést követően sikerült kideríteniük az eltűnt személy hollétét.

A Józsefváros a demensekért szolgáltatás keretén belül a demenciával diagnosztizált kerületi lakosok számára ingyenes karszalagot biztosítanak, amelyen egy telefonszám és egy kód van feltüntetve, így vészhelyzet esetén segít a beteg azonosításában, biztonságba helyezésében. Karszalagot a Józsefvárosi Szociális Szolgáltató és Gyermekjóléti Központon (JSzSzGyK) keresztül lehet igényelni a 06-1-299-2030-as kerületi krízisszámon. 

A JSzSzGyK szakemberei azt kérik, hogy amennyiben valaki ilyen karszalaggal ellátott személlyel találkozik, és úgy látja, segítségre van szüksége, hívja a karszalagon található telefonszámot és a szakemberek segítenek. 

Zentai Oszkár, az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke lapunknak elmondta: a szolgáltatásról tájékoztatták a Józsefvárosban működő orvosi rendelőket, valamint a társszerveket, így a rendőrséget is, és ezeken a helyeken kihelyezték a program szóróanyagait. Hozzátette: a programot minden lehetséges helyen meghirdették, többek között újságban, JÁSZER-rendezvényeken, és idősklubokban is, ily módon eljuttatva a szolgáltatás hírét a kerületi lakosokhoz.

Az első egy év tapasztalatairól Zentai Oszkár kiemelte, hogy a JSzSzGyK megkönnyítette az igénylési feltételnél a demens állapot igazolását. Az Emberi Erőforrás Bizottság elnöke mindenkit bátorít, aki úgy gondolja, hogy saját magának, vagy hozzátartozója számára biztonságot jelentene a csuklópánt, igényelje az ingyenes szolgáltatást. 

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben