Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Egykoron kávét, most pénzt kínálnak itt

Írók, medikusok és a Valéria

2018. július 10. kedd

A József körút és Üllői út sarkán napjainkban egy bank áll, korábban azonban ezen a helyen nem pénzt kértek az emberek, hanem kávét. A Valéria kávéház nagy teraszával, biliárdasztalával várta a medikusokat, tiszteket és természetesen az irodalmi élet szereplőit: gyakran megfordult itt Ambrus Zoltán, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső is, így talán nem meglepő, hogy a Valéria kávéház több regényben is felbukkan.

„A Valéria kávéház a József körút Üllői út sarkán tengette hervadt, olcsó életét. A világosabb, Üllői úti szárny állandóan biliárdgolyók csattogásától visszhangzott, fiatal medikusok számolták itt a poen-eket, és hasogatták a zöld posztót; a körúti rész viszont füstös, nyomott, sivár terem volt, elhagyott, vidéki állomások restijére emlékeztetett.

Itt tanyázott a mélyben, magyar és külföldi újságok szelíd dombvonulata mögött, Ambrus Zoltán” – írja Illés Endre Mestereim, barátaim, szerelmeim című kötetében. Nem meglepő, hogy sokat időzött a Valériában az újságíró, szerkesztő, író Ambrus Zoltán, hiszen a kávéházat is magában foglaló épületben lakott 1911-től egészen haláláig. A Nemzeti Színház egykori igazgatója mellett a Valériát szívesen és rendszeresen látogatta Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes és Kosztolányi Dezső is. A kávéház több irodalmi műben is felbukkan, így például Gárdonyi Az öreg tekintetes, Hegedűs Géza Útvesztő és a beszédes című, Az asszony beszól című Móricz Zsigmond-alkotásban is.

Azért nem volt mindig hervadt és olcsó élete a Valériának. A XIX. század végén nyílt meg az Üllői út, József körút sarkán, nagy terasszal, és általában békés vendégekkel. A kávéház zenekara minden nap egy Csajkovszkij-melódiával kezdte ténykedését. A Valéria első felvirágoztatója az 1910-es évek környékén Szeiffert Antal volt, aki évtizedeket töltött a vendéglátóiparban. 1920-ban új tulajdonosa lett az üzletnek, a korábban a Várkert kioszkot is vezető Ottó Dezső. Finom reggeli várta a betérőket, beszámolók szerint orvosok, tiszt urak kezdték gyakran itt a napot. Ottó válogatott kávét kínált vendégeinek, esténként pedig zene szólt.

Mint a legtöbb helynek, a Valériának is született népnyelvi elnevezése, aminek azonban a tulajdonosok valószínűleg annyira nem örültek. A Valéria ugyanis a „Kurvaléria” becenevet kapta, a környéken olykor felbukkanó ledér hölgyeknek „köszönhetően”.

Fotó: Fortepan

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben