Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A Belügyminiszter Józefvárosban

A polgármester a törvények kemény betartatását ígéri

2011. szeptember 23. péntek

Szigorú jogszabályokkal kell megfékeznünk a köztereinken a balkáni állapotokat – hangsúlyozta Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere Pintér Sándorral közösen tartott pénteki sajtótájékoztatóján. A belügyminiszter ugyanitt kiemelte: Nem sajátíthatja ki magának a közterületeket egyetlen csoport sem.

A belügyminiszter szerint az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy nem volt megfelelő a hajléktalankérdés kezelése, az érintettek az ellátás reményében egyre inkább a főváros felé fordultak, létszámuk jelentősen megemelkedett. Jelezte: a fővárosi önkormányzattal olyan hajléktalanszállók megnyitását tervezik, ahol egészségügyi ellátás és rendőri jelenlét is van, ezzel párhuzamosan pedig visszaadják a közterületeket a fővárosiaknak.     Pintér Sándor kiemelte: a főváros több kerületében jelentős problémát okoznak a hajléktalanok, akik beköltöznek az aluljárókba és a kapualjakba is. A környéken lakók nem érezhetik magukat biztonságban, márpedig „ez nem természetes állapot”. A kormány hivatalba lépését követően együttműködött több karitatív szervezettel annak érdekében, hogy a hajléktalanokat különböző szállásokra irányítsa – emlékeztetett a belügyminiszter. Ez a kezdeményezés azonban nem érte el a célját, sőt, az utóbbi időben Budapesten jelentősen megemelkedett az utcán élők száma.

 

Pintér Sándor, hozzáfűzte: a hajléktalan-ügy kezelése több száz millió forint kiadást igényel a kormány és az önkormányzatok részéről egyaránt. A belügyminiszter elmondta, Tarlós István főpolgármesterrel megállapodtak arról, hogy a közeljövőben több új szállót nyitnak Budapesten, ahol rendőri felügyelet mellett egészségügyi ellátásban részesülhetnek a hajléktalanok.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere kiemelte: a kerületben négy fő probléma létezik – a gettósodás, a prostitúció, a bűnözés és a hajléktalanok. Az első háromban minden párt összefogott. Ez nem pártügy. Az önkormányzat a kormánnyal és a fővárossal közösen azon dolgozik, hogy szigorú jogszabályokkal megszüntesse a „balkáni állapotokat”. „Az elmúlt húsz évben totális csődöt mondtak a hajléktalan-ügy megoldására tett törekvések, ezért szigorúbban kell fellépni a problémák ellen” – indokolta Kocsis Máté a vasárnapi népszavazást, amelyen a kerület lakosai arról dönthetnek, hogy Józsefvárosban rendelet tiltsa-e „a közterületen történő életvitelszerű lakhatást”. Kocsis Máté közölte, hogy ma az állam 3300 forintot költ naponta egy hajléktalanra. Ha ezt az összeget jól költik el, akkor senkinek sem kell a kukából étkeznie – jelentette ki. Hozzátette: a helyi hajléktanoknak megoldási lehetőséget, kiutat ajánlanak, de ha azok nem működnek együtt, akkor „ők onnantól kezdve nem szociális problémaként jelentkeznek, hanem rendészetiként”.

A polgármester szerint nem hagyható figyelmen kívül az Európai Parlamentnek az utcai hajléktalanság megszüntetéséről kiadott nyilatkozata, ezzel összhangban 2015 előtt felszámolnák a közterületi hajléktalanságot a kerületben. Józsefváros polgármestere elmondta: Mindenkivel kőkeményen betartatjuk a hatályos jogszabályokat, megerősítettük a kerületi rendőrséget és a közterület felügyeletet. „Nem lehet eltűrni, hogy iskolás gyerekek a hajléktalanok nemi életének legyenek a tanúi az utcán.”- fogalmazott a Polgármester.

Újságírói kérdésre válaszolva Pintér Sándor elmondta – Három épületet már kiválasztottunk, amelyeket hajléktalanszállóvá lehet átalakítani, várhatóan az év végére, vagy jövő tavasszal már használatba lehet venni ezeket a létesítményeket.

A belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy egy hónapban az államnak egy hajléktalan átlagosan 99 ezer forintba kerül, miközben családok élnek a 78 ezer forintos minimálbérből, és a közfoglalkoztatás keretében bruttó 57 ezer forintot adnak nyolc órás munkáért. Ezeket az összegeket azoknak is végig kell gondolni, akik pillanatnyilag ellenzik azt, hogy hozzányúljunk ehhez a rendszerhez – szögezte le.  

Pintér Sándor végezetül, megköszönte Józsefváros kezdeményezését, és várja az emberek véleményét a népszavazáson, hogy az ő elképzeléseiknek megfelelően alakítsák a szabályozást.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben