Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Folytatódik a „Ne nézzük el!” programsorozat

Bűn- és balesetmegelőzés témakörben tartottak előadást a táborozóknak

2018. július 19. csütörtök

Mire vigyázzunk, ha egyedül maradunk otthon? Milyen veszélyek leselkedhetnek ránk az utcán? Ki számít idegennek? Mi történik a szervezetünkkel, ha energiaitalt iszunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak válaszokat a Kesztyűgyár nyári táborába járó gyerekek a „Ne nézzük el!”című programsorozat előadásán. A július 18-án tartott eseményen bűn-és balesetmegelőzés témakörben mintegy 120 gyerek hallgathatta meg a legfőbb lehetséges veszélyekről, és azok megelőzéséről szóló tudnivalókat.

A „Ne nézzük el!” rendezvénysorozatot immár harmadik alkalommal rendezik meg. A Kesztyűgyár Közösségi Ház és a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF) Közbiztonsági Munkacsoportja együttműködve szervezi a programokat a táborozó gyermekeknek, amelyek során nagy hangsúlyt fektetnek a prevencióra, illetve a közbiztonságra. A legutóbbi előadáson olyan balesetmegelőző helyzetekre hívták fel a figyelmet, mint például az áramtalanítás fontossága vihar esetén, a telefontöltő kihúzása, vagy a vízparti nyaralás kockázatai. A túlzott mobiltelefonhasználat káros hatásairól is szó esett, így az internetezés, illetve a sétálás közbeni telefonhasználat veszélyeiről is beszéltek.

A programsorozat egyik fő célkitűzése, hogy a gyerekekben mihamarabb kialakuljon az a kompetencia, amivel felismerik a veszélyt rejtő élethelyzeteket, és ezáltal el tudják azokat kerülni. A JKEF Közbiztonsági Munkacsoportjának szervezői azt is figyelembe vették, hogy korosztályonként változó, melyik veszélyforrásra kell hangsúlyosabban felhívni a figyelmet. „Máshogy szólunk egy kisiskoláshoz, és megint máshogy egy kiskamaszhoz. Fontos, hogy megtaláljuk a közös hangot. Míg egy 6-10 év közötti gyereknél például azt emeljük ki, hogy ne álljon le idegennel az utcán, addig a 10-14 éves kiskamaszban már inkább az alkohol és a drog veszélyeit kell tudatosítanunk” – tudtuk meg Németh Zoltántól, a JKEF közbiztonsági munkacsoportjának vezetőjétől.

„Mindezek mellett az utóbbi évek tapasztalata azonban sajnos az, hogy nem lehet elég korán kezdeni a felvilágosítást a drogokról. Már az egészen kicsiknél próbáljuk elültetni, hogy utasítsák vissza, ha valaki esetleg cigarettával, alkohollal, vagy droggal kínálja őket. Illetve, ha az utcán eldobott, használt fecskendőt találnak, akkor ne nyúljanak hozzá és miden ilyen esetben szóljanak felnőttnek” - tette hozzá a szakember. 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben