Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Láss tisztán!

Játszva tanultak a gyerekek a Kesztyűgyárban

2018. július 26. csütörtök

A Kesztyűgyár nyári táborában évről évre nagy gondot fordítanak arra, hogy a vakáció ideje alatt a náluk megforduló gyerekek ne csak az időt múlassák a Mátyás téri közösségi házban, hanem a kellemesen telő napok alatt – ha játékosan is – de tanuljanak, és hasznos tapasztalatokat szerezzenek. Ennek szellemében folytatódott a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum Közbiztonsági Munkacsoportja által szervezett Ne nézzük el című programsorozat is, amelynek keretében július 25-én a különböző függőségek veszélyeiről és bőrünk egészségének megóvásáról és szakszerű ápolásáról szerezhettek ismereteket a józsefvárosi gyerekek a kerület szakemberei segítségével.

Meglepő látványban lehetett része annak, aki szerda délelőtt a Kesztyűgyárba látogatott: a nyári tábor 7 és 14 év közötti résztvevői egy síszemüveggel a fejükön próbáltak különböző feladatokat megoldani, székek között szlalomozni, tárgyakat megfogni – szemmel láthatóan kevés sikerrel.

De mielőtt arra gondolnánk, hogy a tábor szervezői kifogytak az épkézláb játékötletekből, eláruljuk a megoldást: a gyerekek az úgynevezett „részegszemüveg” segítségével – ami megszólalásig hasonlít a síszemüvegre – szereztek tapasztalatot arról, hogy alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság alatt mennyire koordinálatlanná válik a mozgás, milyen nehézzé válik a távolságok helyes megítélése. Ebben az állapotban nekiütközünk, vagy mellényúlunk a környező tárgyaknak, és nem csak az autóvezetés, illetve a biciklizés válik szinte lehetetlenné, de ilyenkor még a gyaloglás is komoly kihívást jelent.

„A megelőzés mindennél fontosabb” – mondta Győriné Nagy Margit, a Józsefvárosi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum közbiztonsági munkacsoportjának tagja. „A mostani foglalkozást múlt héten egy elméleti előadás előzte meg, de jómagam annak a híve vagyok, hogy jobb, ha a dolgokkal nem csak elmondás alapján, hanem saját szemünkkel látva, saját kezünkkel megfogva ismerkedünk meg.

Így, ha játékos formában is, de a gyerekek tapasztalatokat szerezhetnek a bódult állapot veszélyeiről, ami többet ér minden beszédnél. Úgy gondolom nagyon hasznosak az ilyen foglalkozások, ám a siker eléréséhez mi magunk kevesek vagyunk, természetesen szükség van a családra is” – mondta a szakember.

Ezzel egyidőben az emeleti teremben a táborozók másik felének Kovács Tamásné gondozónő, a Józsefvárosi Szent Kozma Egészségügyi Központ bőrgyógyászatának munkatársa tartott kérdezz-felelek formában játékos előadást a bőrápolás fontosságáról és bőrünk egészségének megvédéséről, külön rámutatva a nyári erős napsugárzás veszélyeire.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben