Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Másodfokú figyelmeztetés

Így védekezzünk a hőség ellen

2018. július 30. hétfő

Hőség miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hétfőn a főváros környékén 32-33 fok várható. A nagy meleg az egészséges szervezetet is megterheli, a kicsiknek, időseknek, a túlsúlyosaknak és a szívbetegeknek vagy magas vérnyomással élőknek még komolyabb megpróbáltatásokat okozhat a kánikula. Az Országos Katasztrófavédelem hasznos tanácsait betartva azonban elviselhetőbbé tehetjük a nagy meleget.

Amikor a hőmérő higanyszála tartósan 25-27 fok fölé kúszik, magunkon is észrevehetjük a meleg okozta kellemetlen tüneteket. Ilyenkor fáradtabbnak érezhetjük magunkat és a reflexidőnk is csökken. Ha a szervezet hűtésére nem figyelünk, hamar rosszullét, ájulás fenyegethet. Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, és akár még hőgutát is kaphatunk. Legyünk előrelátóak és tegyünk ellene!

Tegyük az otthonunkat hűvös menedékké

Éjszaka szellőztessünk, nappal pedig engedjük le a redőnyöket, húzzuk be a sötétítő függönyöket.

A langyos, hűvös zuhany vagy fürdő nem csak jól esik, de a szervezetet is segít lehűteni. A hideg vizes borogatás a homlokra és a nyakra is jó szolgálatot tehet.

Kerüljük a napot

A bevásárlást, a megterhelő házimunkát, vagy éppen a befőzést igyekezzünk reggel a korai órákban, vagy este hat óra után végezni. Napközben az utcán könnyű nyári, az egész testünket fedő pamut vagy vászon ruhát viseljünk. Nagykarimájú szalmakalappal, és napszemüveggel további óvintézkedéseket tehetünk. A fényvédő használata a napfény káros sugaraitól és a leégés ellen is véd, ezért naponta többször is kenjük be magunkat magas faktorszámú krémmel.

Kellemesen hűsítőek lehetnek a párakapuk is, amelyekből kerületünkben több is megtalálható.

Vigyázzunk a kicsikre

A csecsemőket, kisgyermekeket mindig árnyékban, szellős helyen levegőztessük. A fokozott folyadékpótlásra a szoptatott babáknál is figyeljünk, babavízzel kínáljuk őket két etetés között.

Sose hagyjunk gyermeket vagy házi kedvencet zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert hőség idején pár perc alatt is 50-60 °C-ra fel tud melegedni az autó belseje.

Fokozzuk a folyadékbevitelt

A meleg hatására többet izzadunk, ezáltal a szervezetünknek is nagyobb a víz- és só vesztesége. Igyekezzünk megfelelő ásványianyag tartalommal rendelkező folyadékot fogyasztani, amivel a nátrium-, kálium-, kalcium- és magnézium veszteséget is tudjuk pótolni.

Ne induljunk el otthonról víz nélkül, és igyekezzünk kerülni a cukros üdítőket, az alkohol- és koffein tartalmú italokat.

Térképes applikáció segít ingyenes ivóvízhez jutni

Egy új országos, térképes applikációnak köszönhetően, könnyedén megtalálhatjuk a közelünkben fellelhető Magyarország köz- és ivókútjait, ivócsapként használható tűzcsapjait, és azon vedéglátóipari egységek listáját, ahol ingyen tölthetünk vizet.

A szerkesztőségben mi is letöltöttük, és örömmel konstatáltuk, hogy kerületünkben is szép számmal van ingyenes vízivási lehetőség. Az okos alkalmazást Közkutak néven találjuk telefonunk áruházában.

Együnk könnyű ételeket

Szervezetünk a meleg elleni harcban rengeteg energiát használ fel, a zsíros, nehéz ételek emésztésével plusz terheket rovunk magunkra. Igyekezzünk sok zöld salátát, főzelékfélét fogyasztani.

A folyadékpótlást reggel turmixszal, ebédnél könnyű levesekkel segíthetjük. Fagylaltozásnál a savanykás, gyümölcsös sorbet fagyikat részesítsük előnyben.

Strandolásnál is legyünk észnél

A kánikula a vízparton elviselhetőbb, jólesik megmártózni a hűvös vízben. Azonban legyünk ilyenkor is körültekintőek.

Felhevült testtel ne menjünk hirtelen a vízbe, és étkezés után is előbb pihenjünk árnyékban, utána jöhet a pancsolás. Alkoholos állapotban is tartózkodjuk a fürdéstől, aki pedig nem tud úszni, vagy bizonytalan úszó, még felfújható eszközzel is kerülje a mély vizet. 

A fotók illusztrációk.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben