Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az „európai folyami városok” kategóriában ezüstérmesek lettünk

Rangos elismerést kapott Budapest

2018. július 31. kedd

Turisták szavazatai alapján fővárosunk lett a második legnépszerűbb úti cél az „európai folyami városok” kategóriában. A hajóval utazó látogatók többek között azért szavaztak Budapestre, mert gyönyörűnek találták a látképet a folyóról. Emellett az is kiemelték, hogy rengeteg izgalmas városi túrából válogathatnak, illetve sokszínű élményeket nyújt a város, amelynek éjszakai fényei lenyűgözőek és emlékezetesek. A rangos elismerést a hajóutazásokra specializálódott cruisecritic.com magazin ítélte oda. Az első helyet a dél-francia Arles, a harmadikat a német Wurzburg nyerte el.

Az elmúlt években a Duna sokszínű változáson ment át, aminek köszönhetően rengeteg olyan lehetőség nyílt, amellyel még közelebb kerülhetünk a folyóhoz. Mivel nyáron talán jobban megengedhetjük magunknak, hogy a turisták lezserségével és felszabadultságával szemlélhessük Budapestet, ezért most egy olyan ajánlót állítottunk össze, amelyben izgalmas dunai kalandokat mutatunk be.

BKK hajókkal a Dunán

Bár a fővárosban közlekedő buszok, villamosok, trolik és földalattik többsége már légkondicionáló készülékekkel biztosítják a kellemes hűvös levegőt, mégis hatalmas élményt adhat a BKK hajóin ringatózni. Munkába menni is felemelőbb, ha a Dunáról gyönyörködhetünk Budapestben, miközben a hűvös folyami szellő fújja a hajunkat.

(Forrás: BKV.hu)

A BKK három vízi járatán is utazhatunk, a D11 az Újpest-Nemzeti Színház vonalon közlekedik, a D12 a Rómaifürdő-Nemzeti Színház vonalon megy, míg a D14-es Soroksár és Csepel között ingázik. Hétköznapokon Budapest-bérlettel, bármilyen 24-órás vagy hosszabb időtartamra szóló bérlettel térítésmentesen használható, míg hétvégéken 750 forintos jeggyel hajózhatunk menetrendszerűen.

Csak egy deszka választ el

Elsőre sokaknak kicsit vicces látvány, ahogy egy deszkán állva a vizet „sepregetik”. Aki azonban már próbálta, rögtön szerelmese lett a SUP-nak, vagyis “stand up paddle”-nek, amely Hawaii szigetéről érkezett és egyre népszerűbb vízi sport. Bármilyen vízen kipróbálható, így a Duna egyes szakaszain is és semmilyen előképzettség, különleges képesség nem kell hozzá. Az állva evezést mindenkinek ajánljuk, aki valóban közel szeretne kerülni a folyóhoz és a környezetéhez. 

Vacsora a Duna-parton

Az elmúlt években gombamód szaporodnak a beülős helyek a Duna partján. A Kopaszi-gát és a Rómaifürdő mellett a belvárosi hídjaink lábánál is megannyi étterem, bár, bisztró nyílt. Az étlapot és itallapot elnézve inkább a külföldiek pénztárcájához alakították az árakat, de hétköznaponként néhány helyen „napi menüt” is kaphatunk, emberbarát összegért.

Extra tipp: A Margit-szigeten egy szigetkör lefutása egy forintunkba sem kerül és közben az egészségünkért is sokat tehetünk. Ha napnyugtakor futunk, még szebb a látvány.

Reitter Ferenc tervei szerint hajózható lett volna a Nagykörút (forrás: Wikipédia)

Tudtad-e: A 19. században Reitter Ferenc, a Budapest egyesítése után létrejött Közmunkatanács első elnöke a Nagykörútra hajós- és csónakos közlekedést álmodott meg, amelyet egy hatalmas csatorna megépítésével szeretett volna megvalósítani. Ha a csatorna elkészült volna, akkor most a 4-es, 6-os vonalán nem villamosokkal, hanem hajókkal, vagy akár SUP-pal közlekednénk.

 Fotók: Huszár Boglárka/Józsefváros újság 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben