Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megemlékezés a roma holokauszt emléknapján

Ökumenikus imaórát tartottak a Jézus Szíve templomban

2018. augusztus 03. péntek

Augusztus 2-án, a roma holokauszt nemzetközi emléknapján a Lőrinc pap téri Jézus Szíve jezsuita templomban ökumenikus imaórával emlékeztek meg Józsefvárosban a második világégés cigány áldozatairól.

1944. augusztus 3-ra virradóra több mint háromezer cigány embert gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban. A Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta a világ több országában is megemlékeznek ennek az éjszakának az évfordulójáról. A Sant’Egidio közösség által szervezett megemlékezésen az imaórát vezető Székely János szombathelyi püspök mellett Balog Zoltán református lelkész, politikus, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Radnóti Zoltán főrabbi, Michels Antal plébános és Kiss Ulrich jezsuita szerzetes mondtak imát az áldozatokért.

Balog Zoltán könyörgésében az itt maradottakért is imádkozott, akik elveszítették szeretteiket, és akiknek az tragédia után újra kellett kezdeni az életüket. „Add, hogy mindannyian felismerjük: egy emberi közösség csak összefogva, a tisztelet kultúrájában tud felemelkedni és gyarapodni”- kérte imájában az Urat Balog Zoltán.

Radnóti Zoltán főrabbi fohászával arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy a „miért” kérdésre önmagunkban kell keresnünk a választ, hiszen Isten embernek teremtve minket megengedte, hogy a teremtés csodáját folytatva mi is építsünk, szépet és maradandót alkossunk.

A megemlékezésen jelen volt Fahidi Éva holokauszt-túlélő, aki tanúságot téve a hetvennégy évvel ezelőtti eseményeket is felidézte. „Mindig kell lennie valami reménynek. Én azt remélem, lesz annyi bölcsessége az emberiségnek, hogy még mielőtt elpusztítaná önmagát, belássa, hogy csak egy járható út van: a gyűlöletmentes élet” – mondta Fahidi Éva.

Az imaóra keretében megemlékeztek a hat életet kioltó és tucatnyi sérültet követelő romák elleni gyilkosságsorozatról is, melynek utolsó állomásaként 2009. augusztus 2-ról 3-ra virradóra Kislétán házában agyonlőtték Balogh Máriát és súlyosan megsebesítették tizenhárom éves lányát is. A jelenlévők gyertyát és mécseseket gyújtottak az áldozatok emlékére.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben