Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Erre figyeljünk a vízparton

Tanácsok a szabad vizekben való fürdéshez

2018. augusztus 09. csütörtök

Itt a nyár, az emberek többsége ilyenkor, ha teheti vízközeli programokat szervez. Számos tó, folyóvíz ad lehetőséget arra, hogy lehűtsük magunkat egy forró napon, ám ahhoz, hogy jól és biztonságban érezzük magunkat a nyílt vizekben, a megfelelő eszközök, felkészültség mellett a természettel szembeni alázatra és a vizek tiszteletére is szükség van – hívja fel a lakosok figyelmét a rendőrség.

Az ember számára a víz nem megszokott közeg, ezért szerezzünk be minél több információt a felkeresni kívánt vízterületről. Fontos szabály, hogy 6 éven aluli, továbbá a biztonságosan úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt közvetlen felügyelete mellett fürödhet a szabad vizekben. Tartós betegségben szenvedő, gyógyszeres kezelést igénylő, mozgáskorlátozott személyek ne menjek egyedül vízbe – tanácsolják.

A rendőrök arra is felhívják a figyelmet, hogy az alkoholfogyasztás összeegyeztethetetlen a vízben tartózkodással: az alkohol tudatzavart, rosszullétet okozhat ezért különösen veszélyes ilyen állapotban nyílt vízbe menni. A magas hőmérséklet hatására fáradtságot érezhetünk, figyelemzavar léphet fel, ezért felhevült testtel ne menjünk a vízbe. Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, a szemünk, bőrünk és fejünk védelme. Vízbe ugráskor ügyeljünk a vízmélységre, víz alatti akadályokra, növényzetre, eltérő hőmérsékletű vízrétegre.

A folyóvizekben és állóvizekben, továbbá vízi létesítmények vizében fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek. Fürdésnek minősül az úszóeszköz – játékcsónak, vízibicikli, banánhajó, felfújható eszközök – vízen történő használata is. A fürdésre kijelölt helyeken az elsőfokú viharjelzésnél a parttól 500 méternél nagyobb távolságra fürödni tilos, másodfokú viharjelzésnél hagyjuk el a vizet, fürödni tilos.

A vízparti programok kötelezettségekkel is járnak. A vízi rendészeti szabályok megsértése miatt helyszíni bírság szabható ki, illetve szabálysértési eljárás is kezdeményezhető (tiltott fürdés, víziközlekedési szabályok megsértése). A helyszíni bírság összege 5-50 ezer forintig terjedhet. Szabálysértési eljárás kezdeményezését követően akár 150 ezer forint pénzbírságra is lehet számítani – figyelmeztetnek a rendőrök.

    

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben