Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A nosztalgiajárat több állomása is kerületünkben volt

Időutazás a 6-os busszal

2018. augusztus 21. kedd

Újra teljes útvonalán közlekedett a néhai 6-os autóbusz N6-os nosztalgiajelzéssel augusztus 19-én. A józsefvárosi végállomástól, a Nagyvárad tértől, egészen a budai oldal végállomásáig, a Bogdáni útig járt az Ikarus 180-as típusú vintage jármű. Mi is vágytunk az időutazásra, így a BKV 50 éves jubileuma alkalmából indított nosztalgiajáratra a Corvin negyednél szálltunk fel.

„A kisfiam teljesen a megszállottja a régi típusú járműveknek, neki hatalmas élmény volt a nosztalgiajáraton zötykölődni” – meséli mosolyogva Judit, akivel a Kálvin tértől utazhattam együtt. „Lány koromban rengeteget jártam ezen az útvonalon a mamámhoz.

Főként nyáron élveztem az utat, pedig akkor még nem volt légkondi. Azonban a Margit-hídnál mindig megérkezett a frissítő dunai szél” – meséli és az arcunkat most együtt tartjuk a menetszélbe. Majd a budai oldalon leszáll, így a közös utunknak is vége szakad.

A 6-os busz először1926-ban jelent meg a fővárosi autóbusz közlekedésben, ekkor még a Margitszigetre közlekedő viszonylatot jelölve. A fél évszázadon keresztül meghatározó útvonalon 1948-ban gördült végig, az óbudai Miklós utca és a Nyugati pályaudvar között közlekedett a Margit hídon át.

1955-ben tovább a kiskörúton és az Üllői úton át Nagyvárad térig bővült és hosszabbodott az útvonala. 2013. április 30-án közlekedett utoljára. A legendás 6-os busz útvonalának java részén, a Bogdáni úttól a Kálvin térig ma a 9-essel lehet utazni.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben