Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Megkezdődött a 2018/2019-es tanév

Becsengettek az iskolákban

2018. szeptember 03. hétfő

Hétfőn reggel becsengettek az iskolákban, megkezdődött a 2018/2019-es tanév egy és negyedmillió általános és középiskolás diák számára. Nincs ez másként Józsefvárosban sem: kerületi iskolák tanévnyitó ünnepségein jártunk.

Ma az ország számos iskolájában hasonló műsorok zajlottak. Ünneplőbe öltözött gyerekek gyűltek össze tanáraikkal, hogy versekkel, énekekkel köszöntsék az új tanévet. A Németh László Általános Iskolában a 2. és 3. osztályosok közös műsorával vette kezdetét az évnyitó, majd az elsős kisdiákok fogadalmat tettek: megígérték, hogy az iskola szabályait betartják, megtanulnak számolni, szépen írni, olvasni, és, hogy megtesznek mindent azért, hogy büszkék lehessenek rájuk.

Ezután a 8. osztályosok a nyakukba kötötték az iskolai nyakkendőket. Schrancz Sándorné igazgatónő beszédében elmondta, hogy bár a szomorú, esős időjárás miatt az udvarra tervezett műsort az ebédlőbe kellett áthelyezni, de a vidám, mosolygós gyermekek remek hangulatot teremtettek. Kiemelte, hogy a nyár sem telt tétlenül: augusztusban több tanuló nyaralt Káptalanfüreden, ahonnan szép élményekkel tértek haza. Emellett nagyszabású felújítás kezdődött az iskolában: a nagy tornaterem teljesen megújul az öltözőkkel együtt, ugyanis a Józsefvárosi Önkormányzat támogatást nyert a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatán, és biztosítja a költségek 30 százalékát.

A minisztérium jóvoltából elektromos zongorával gazdagodott az ének szaktanterem, valamint az iskola is pályázott fejlesztésekre: okostantermet alakíthatnak ki, ahol az interaktív tábla mellett minden tanulónak biztosítani tudnak saját tabletet, valamint új eszközökkel fog bővülni a játszóudvar is. Az igazgatónő végezetül az elsősöknek bátorságot, a többi diáknak sikeres tanévet, a kollégáinak eredményes munkát, a szülőknek pedig sok örömet kívánt.

A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolában is becsengettek. A cudar időjárás miatt a tanévnyitó ünnepség a tornaterembe kényszerült, ahol úszógumik és vidám dekoráció emlékeztetett a nyári szünetre.

A harmadik osztályosok műsorral köszöntötték az elsősöket, az ötödikeseket, szüleiket, tanáraikat és persze az új tanévet. Az iskolakezdést hirdető versek sokasága mellett felcsendült többek között az „Á, bé, cé, dé, rajtam kezdé” kezdetű gyerekdal is. Filep Mária, az iskola új igazgatója – aki maga is a Vajdába járt – beszédében először az elsős kisdiákokhoz szólt, akiknek megígérte: mindig bizalommal fordulhatnak tanáraikhoz és őhozzá.

Majd az ötödikeseknek kívánt boldogságot és kitartást a felső osztályokhoz. Végezetül elmondta: nagyon büszke a Vajda sikereire: 2017-ben – harmadszorra – is elnyerték Magyarország Legjobb Sportiskolája címet, és reméli, hogy közösen ugyanilyen eredményes évet zárhatnak majd. Az ünnepség végén a harmadikosok átnyújtották az elsősöknek az iskolapólót.

Folytatódik az iskola rendőre program

Az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a most induló tanévben is folytatódik Az iskola rendőre program. Célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése.

Szeptemberben – a napi oktatás kezdete és befejezése időszakában – a rendőrség és a polgárőrség azon általános iskolák környékén, ahol az közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt jelenlétet biztosít.

Támogatások a családoknak

A most induló tanévben minden eddiginél több támogatás segíti a gyermekes családokat, minden eddiginél több pénz jut az oktatásra és az iskolafejlesztésekre – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn.

Mint kiemelték: 2019-ben 606 milliárd forinttal több jut oktatásra, mint a 2010-es költségvetésben. Jelenleg is országszerte zajlanak az iskolafejlesztések, -felújítások, több száz iskolának új digitális és informatikai eszközöket szereznek be. Folytatódik a tanuszoda- és tornaterem-fejlesztés is.

Több mint egymillió gyermek kapott ingyenes tankönyvcsomagot: elsőtől a kilencedik évfolyamon mindenki, továbbá minden rászoruló diák. Ez gyermekenként 8-12 ezer forintos megtakarítást jelent a családoknak. Az ingyenes gyermekétkeztetési program a mostani tanévben is folytatódik.

A pedagógusok is jóval nagyobb anyagi megbecsülésben részesülnek, mint korábban, 2014 óta átlagosan 50 százalékkal nőtt a tanárok bére. A minisztérium kitért továbbá arra is, hogy nemcsak az iskoláztatással összefüggő konkrét támogatások, hanem egyéb, a családok jövedelmi helyzetét javító intézkedések is segítik a gyermekek nevelésével járó terhek csökkentését.

Fotó: Huszár Boglárka, Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben