Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Több jelenetet is Józsefvárosban forgattak

A Napszálltát nevezi Magyarország az Oscar-díjra

2018. szeptember 12. szerda

Nemes Jeles László új filmjét, a többek közt józsefvárosi helyszíneken forgatott Napszálltát (Sunset) nevezi Magyarország a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjért – tájékoztatott a Magyar Nemzeti Filmalap. A film világpremierje már korábban, a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjában is nagy sikert aratott, ahol elnyerte a FIPRESCI, a nemzetközi filmkritikusok szövetsége zsűrijének díját.

Nemes Jeles László új filmjét már a világpremier előtt csaknem 70 ország filmforgalmazója vásárolta meg. A filmet a magyar közönség először a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon láthatja szeptember 15-én, majd szeptember 27-től országszerte látható lesz a mozikban.

A Napszálltát több budapesti és vidéki helyszínen is forgatták. Fő díszlete, a Leiter Kalapszalon a Palotanegyedben, a Magyar Rádió udvarán épült fel, valamint egy-egy napra forgatási helyszínné vált a Pollack Mihály tér, a Reviczky, az Ötpacsirta és a Bródy Sándor utca is.

A film 1913 nyarán játszódik Budapesten, a béke utolsó napjaiban. A Jakab Juli alakította főszereplő, Leiter Írisz hosszú évek után tér vissza az Osztrák-Magyar Monarchia nyüzsgő városába. A korán elárvult fiatal lány minden vágya, hogy néhai szülei legendás kalapszalonjában kapjon munkát, azonban az új tulajdonos, Brill Oszkár elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani őt a városból. A lány megtudja, hogy Leiter Kálmán néven él egy testvére, akinek eddig a létezéséről sem tudott. Írisz nyomozásba kezd, s bátyja után kutatva egyre mélyebbre húzza a város labirintusa. Írisz számára egyedül a tündöklő Leiter Kalapszalon tűnik biztos pontnak, de a ragyogás mögött a legsötétebb titok tárul fel.

Az Oscar-díjra nevezett alkotások közül az Amerikai Filmakadémia képviselői választják ki az öt jelölt játékfilmet január elején. A jelöltek listáját 2019. január 22-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására február 24-én kerül majd sor Los Angelesben.

Fotó: facebook.com/sunsetnemes; Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben