Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Láttatni a láthatatlant

Megnyitott a XII. Ars Sacra Fesztivál

2018. szeptember 14. péntek

Ünnepélyes keretek között nyitották meg szeptember 14-én a tizenkettedik Ars Sacra Fesztivált Józsefvárosban. Az eseményhez a helyszínt a hagyományokhoz híven a Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme szolgáltatta. A jövő vasárnapig tartó programsorozat idén több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti rendezvénnyel várja vendégeit szerte az országban és a határon túl is. Beszédet mondott Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek mellett Varga Benedek a Nemzeti Múzeum főigazgatója, valamint üdvözölte a megjelenteket Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Erdő Péter kiemelte: az Ars Sacra Fesztivál évről évre arra ösztönöz, hogy különböző művészeti ágak alkotásain keresztül, „a művészetek teljes skáláján érzékeljük a szentet”. Aki a szentet kutatja, az az embert is keresi, így ez a programsorozat lehetőséget teremt arra is, hogy „saját emberségünk lehetőségeire reflektáljunk” – hangoztatta.

Erdő Péter rámutatott: kezdenek hozzánk hűtlenek lenni a szavak, a ma embere egyre inkább audiovizuális hatásokra reagál jelekkel – fogalmak, gondolati tartalmak nélkül. „Egy művészeti élmény megnyitja az emberek lelkét a szakralitás és Isten felé. Adja Isten, hogy ennek a fesztiválnak is ilyen felemelő hatása legyen” – zárta gondolatait a bíboros.

A nagy nemzeti múzeumok XIX. századi létrehozásukkor maguk is szakrális helyekké akartak válni, a tudás, a kultúra templomaivá a hétköznapi emberek számára – idézte fel Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Hozzátette, hogy napjainkra megváltozott a szerepük: az lett a feladatuk, hogy közelebb vigyék az emberekhez a tudást. Célkitűzésük itt találkozik az Ars Sacra Fesztivállal, amelynek programjain bárki rácsodálkozhat a teremtett világra, a szakralitásra.

Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke üdvözlő beszédében kifejtette: a fesztivál programjain „a láthatatlant szeretnénk meglátni és megláttatni”.

Hozzátette: „Az európai kultúra a hitből épült. Ennek a hitnek a lenyomatai a mi kulturális örökségünk”.

A fesztivál keretében megvalósuló Nyitott Templomok Napjához ez alkalommal 50 település 100 temploma csatlakozott. Kettő közölük – Csíksomlyó és Csíkszentkirály – a határon túlról.

Józsefvárosban a Horváth Mihály téri Szent József-templom és a tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya templom várja zenés műsorral, orgonabemutatóval és vezetett sétával az érdeklődőket. A program részeként idén is megrendezik az Ars Sacra Filmfesztivált. Az alkotásokat a Tabán ArtMoziban vetítik délutánonként.

Városrészünk ez alkalommal is számos programnak ad helyszínt ezekben a napokban, és naponta változó, a művészetek különböző ágazatait felvonultató programkínálattal készül az eseményre a Horánszky utcai Párbeszéd Háza is.

A részletes események a www.ars-sacra.hu honlapon érhetők el. A programok ingyenesek, több rendezvényre azonban előzetesen regisztrálni kell.

Fotó:Ványi Ákos/Józsefváros újság; Józseváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben