Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Az első magyar növénytani kiadványt lehet megtekinteni

220 éves botanikai mű a Füvészkertben

2018. szeptember 17. hétfő

Igazi botanikai csemegével gazdagodhat az, aki ellátogat a Füvészkert kastélyépületének I. emeleti előadótermébe. A pénteken, A Kulturális Örökség Napjaihoz kötődően nyílt kiállításon a botanikus kert intézményesítője, Winterl József Jakab által készített, 220 éves első magyar botanikai műből lehet szemezgetni. A kiállítást szeptember 29-ig, a Kutatók éjszakája eseményig lehet megtekinteni.

A kiadvány az ELTE Füvészkert első magcsere katalógusa, melyben nemcsak a kertben található, mintegy 1600 növényfaj neve szerepel, hanem itt olvashatjuk számos Kárpát-medencei elterjedésű növény első, rézmetszetekkel illusztrál, tudományos leírását. 

Az eseményt Dr. Isépy István, a Füvészkert nyugalmazott igazgatója nyitotta meg, akinek segítségével egy kisebb botanikatörténeti utazáson vehettünk részt. Az izgalmas előadáson többek között bepillantást nyerhettünk Winterl József Jakab botanikai munkásságába.

De arról is érdekes részleteket tudhattunk meg, hogy miért nevezték a vándorló kert igazgatójának: mint kiderült, a botanikus négy ízben is költöztette a kertet. A nagyszabású áttelepítés Nagyszombatról indult, és több állomás után érkezett meg Józsefvárosba. Itt, a saját pénzen vásárolt telken megalapította a pesti botanikus kertet.

Fotó: Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben