Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hétköznapi kincseink

Épületbarangolások, vezetett séták a Kulturális Örökség Napjain

2018. szeptember 17. hétfő

A hétvége mindkét napjára elegendő programmal szolgált a szeptember 15-én és 16-án megrendezésre került Kulturális Örökség Napjai, amely Józsefvárosban is rengeteg látnivalót kínált. A helyszínek legtöbbje – amellett, hogy megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt – értő vezetésről gondoskodott, valamint koncertek és kiállítások tették még vonzóbbá az épületeket, intézményeket.

Kis hátizsákkal felszerelkezett, gondosan összeállított listát nézegető, céltudatosan, az előre felvázolt menetrend szerint egyik helyszínről a másikra siető emberek rótták a főváros és kerületünk utcáit szeptember ezen napos hétvégéjén. És bizony tartani is kellett a tempót annak, aki – ha nem is mindent, de jórészét – meg akarta nézni a látnivalóknak.

Hisz gondoljunk bele: szombaton a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállításai ingyen álltak nyitva a látogatók előtt, ami már önmagában egy félnapos program. Persze jó szervezéssel időt szakíthattunk és elámulhattunk a közeli Vas utcai Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnázium szecessziós díszítésű épületén és a sok helyen megmaradt eredeti bútorokon csakúgy, mint a színes üvegablakokkal ellátott liften, vagy akár a fizika és kémia (korabeli nevén vegytani) előadókon, amelyeket az iskola diákjainak kalauzolásával tekinthettek meg az érdeklődők. Időben regisztrálva csatlakozhattunk a Gutenberg Otthont bemutató vezetett sétához is, amelyet a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezett.

Itt elgondolkodhattunk azon a meghökkentő tényen, hogy Róth Miksa színes ablaküvegei, amelyek két világháború és az ’56-os forradalom viszontagságait is átvészelték, végül egy mesterien kivitelezett hetvenes évekbeli IKV felújításnak estek áldozatául, a korabeli ajtókkal egyetemben. 

A Festetics-palotában vasárnap koncertek követték egymást, a Rendőrmúzeum pedig szombaton kínált érdekes aktivitásokat kicsiknek és nagyoknak. A művészetek iránt érdeklődők a Martsa Műteremben és a Magyar Építőművészek Szövetségének Ötpacsirta utcai székházában barangolhattak.

Megnyitotta kapuit a Tisztviselőtelep egyik büszkesége: a korabeli főgimnázium – közismertebb nevén a Tündérpalota is – amely ma az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumnak ad otthont.

Emellett a Fiumei úti Nemzeti Sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető megszokott színvonalas sétáira jelentkezhettek azok, akik a múlt emlékei között akartak elmerengeni ezeken a napsütötte kora őszi napokon.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben