Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Hangversenyek kerületszerte

A zene világnapját ünnepelték a józsefvárosi iskolások

2018. október 03. szerda

A zene világnapjához, október 1-jéhez kapcsolódóan kerületünkben is több rendezvényt tartottak. A hagyományait követve a Józsefvárosi Zeneiskola a jeles nap alkalmából tartotta meg idei első növendékhangversenyét, a Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola két kórusa pedig a Nagyvárad téren és a Bláthy Ottó utcában adott koncertet.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa 1975-ben, Yehudi Menuhin kezdeményezésre nyilvánította október 1-jét A zene világnapjává. Ez a nap a zeneművészet legnagyobb alakjaira emlékeztet, segíti a különböző kultúrák zenéinek jobb megismerését.

A világnap alkalmából október 1-jén a vajdások kiskórusa a Bláthy Ottó utcában tartott rövid koncertet, melyre a környékbeli óvodákból is szép számmal érkezett közönség. A műsor elsősorban kánonokból és gyermekdalokból állt, melyeket a kórus furulya és csörgődob kísérettel adott elő.

Az iskola nagykórusa Farkas Géza karnagy vezetésével a Nagyvárad téren énekelt kánonokat és többszólamú népdalfeldolgozásokat. Az intézmény csaknem egy évtizede ezen a módon emlékezik meg A zene világnapjáról.

A Józsefvárosi Zeneiskolában is hagyomány, hogy hangversennyel ünnepelik ezt a jeles alkalmat. Október 2-án délután a Nap utcai épület hangversenytermében izgatott diákok büszke tanáraik és szüleik előtt mutatták meg, mi mindent tanultak a nyári táborban, a Velencei-tó partján.

A hangverseny keretében jelentették be annak a két tanulónak a nevét is, akiket az idei tanévben a Tisztviselőtelepi Önkormányzati Egyesület (TÖE) tandíjuk átvállalásával támogat.

Elsőként a tábor résztvevőiből alakult kórus és zenekar örvendeztette meg a közönséget néhány, a táborban tanult, elsősorban a nyárhoz és a tóparthoz kötődő zeneművel, majd szóló és duett hegedű- és zongoraprodukciók következtek.

A legkisebbek léptek elsőként színpadra, majd az egyre magasabb évfolyamra járó társaik virtuóz produkcióit hallhatta a közönség. A repertoárban szerepeltek többek között Haydn, Dvořák, Vivaldi, Chopin, Ravel és Rachmaninov művei, de Webber Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperájának egyik dala is felcsendült az est során.

Fotó: Huszár Boglárka/Józsefváros újság; illetve Vajda iskola

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben