Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

„Ettem szőlőt, most érik...”

Szüret a Losonci Téri Általános Iskolában

2018. október 08. hétfő

Énekszótól zengett a Losonci tér szeptember 27-én, ugyanis a Losonci Téri Általános Iskolában szüreti napot tartottak a 3. és 4. osztályos tanulóknak. A szüreti felvonulásra a környékbeli óvodásokat is meghívták.

Az iskolások reggel a szüret menetével és a szüreten használt eszközökkel ismerkedtek meg egy előadás keretében. Majd kirakóval és váltóversennyel gyakorolhatták a frissen szerzett ismereteiket. Amíg az egyik csoport két tanteremben szüreti képeket rakott ki, addig a másik totót töltött ki vagy az udvaron szüreti váltóversenyen vett részt. A totó kérdései az előadáson hallottakat elevenítették fel. A mozgásos váltóverseny feladatai szintén a szürethez kapcsolódtak: a gyerekek puttonyba szedték a szőlőszemeket jelképező labdákat, taposták a lufi szőlőt, majd itallal töltöttek meg egy-egy palackot. Minden osztály igazi szőlőpréssel készített mustot. Izgatottan ízlelték, milyen lett a nehéz munkával préselt friss szőlőlé.

A nap, a hagyományokhoz hűen, szüreti felvonulással zárult. Stenczinger Csilla igazgatónő elmondta: a gyerekekkel napok óta készültek a felvonulásra. Dalokat tanultak és szüreti koszorúkat, jelképeket készítettek, amit az osztályok a felvonulási menetben vittek magukkal. Az eseményre meginvitálták a környék óvodáit is, hogy együtt ünnepeljenek és így vonultak fel a Losonci téren. Az óvodásokat a tanulók egy-egy madárbábbal ajándékozták meg, mely azt jelképezi, hogy nemcsak az emberek, hanem a madarak is örülnek a jó termésnek. Kiemelte: a gyerekeknek nagy élmény volt ez a nap, ezt jelzi, hogy több mint 150 torokból zengett boldogan az „Ettem szőlőt most érik...” kezdetű dal.

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben