Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Zöldebb környezet az élhetőbb városért

Folytatódik a faültetési program a kerületben

2018. október 09. kedd

A tavaszi faültetések után újabb kettőszáz facsemete ültetését irányozta elő őszre Józsefváros képviselő testülete az október 4-én megtartott ülésén. A zöldebb, élhetőbb környezetet biztosító rendelkezés a telepítési helyszínek gondos felmérésével, szakemberek által választott fafajták ültetésével valósul meg. A szükséges forrásokat az önkormányzat elkülönítette, a munkálatok októberben el is kezdődnek.

Józsefváros vezetése elkötelezett, hogy lakóinak és a hozzánk dolgozni járóknak, valamint a kerületen átutazóknak egyre élhetőbb, zöldebb közterületeket biztosítson. Ennek érdekében a képviselő-testület négy évvel ezelőtt elfogadta a kerület zöldfelület fenntartási és környezetvédelmi koncepcióját, amely többek között célul tűzte ki a fatelepítéssel történő zöldítést – őshonos, nagy lombozatú fafajták telepítésével. Mindezek figyelembevétel az önkormányzat jóvoltából a tavalyi évben 400 fa került elültetésre – 200 darab a tavaszi, és további 200 darab az őszi ültetési időszakban. Az idei évben sem történik ez másként: a tavaszi 200 faültetés után most ősszel is ugyanennyi csemetével gazdagodik kerületünk.

Az ültetéshez 19 fafajtát választottak ki – köztük virágos kőrist, gömbkőrist, oszlopos gyertyánt és platánt –, figyelembe véve a meglévő fásítást és a környezeti adottságokat. Új fahelyek is kijelölésre kerültek a Hős, a Tömő és a Törökbecse utcában, valamint a Százados úton, de a Kálvária és a Tbiliszi téri mellett a Leonardo da Vinci közben található park is gyarapszik az ősz folyamán.

Folyamatos faültetés fővárosszerte

Tarlós István főpolgármester kezdeményezésére 2016-ban indult el a Tízezer új fát Budapestre! program. A FŐKERT Nonprofit Zrt. az összes budapesti kerületbe tervezett és tervez ültetést, a program előreláthatóan 2019-ben fejeződik be.

Fotó: Baranyai Attila, Senger Nikolett/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben