Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

26 SZAKOSZTÁLY, VERSENYEK, SPORTPROGRAMOK

Sportolási lehetőségek széles tárháza a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

2018. október 11. csütörtök

Huszonhat sportszakosztály működik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem égisze alatt, amelyek az egyetemi polgárok mellett soraikba várják a sportolni vágyó kerületi lakosokat is. „A több mint ezer tagot számláló NKE Sportegyesület (NKE SE) a mozgás biztosítása mellett programok szervezésében is élen jár” – mondta el lapunknak Kovács Gábor rendőr dandártábornok, az NKE SE elnöke.

„Az NKE számára fontos a sport, egyik szlogenje a Sportos egyetem” – fejtette ki az NKE Sportegyesület elnöke. „Célunk, hogy a hallgatóknak, az egyetemi polgároknak és a környék lakosainak széleskörű sportolási lehetőséget biztosítsunk, hiszen alapszabályunk szerint a szakosztályok tagjainak fele külsős (nem egyetemi) személy is lehet” – tette hozzá Kovács Gábor.

A paletta valóban színes, hiszen az önvédelmi sportoktól az úszáson keresztül a csapatsportokig sokféle mozgási lehetőséget biztosítanak. Kovács Gábor – aki már hatodik éve vezeti az egyesületet – a kezdetekről szólva elmondta, hogy a felsőoktatási intézmény 2012-es megalapításakor az egyetem vezetői döntöttek arról, hogy a jogelőd intézmények egyesületeit integrálva létrehozzák az NKE Sportegyesületet, a bejegyzés 2013-ban történt meg. 

Az elmúlt időszakban közhasznúvá vált egyesület mára meghaladta az ezer fős taglétszámot. Szakosztályaik száma jelentősen bővült: jelenleg 26 működik az egyesület keretein belül. A Ludovika Aréna és a sportcélú épületek átadását követően az Orczy-parkban működik az úszás és vízisportok, a triatlon, a hegy- és sportmászó, a kosárlabda és a röplabda szakosztály, valamint az önvédelmi (ju jitsu, cselgáncs, karate), illetve a testépítő szakágak.

A többi szakosztály az egyetem különböző campusain kapott otthont: a tenisz például a Hungária körúton, a kosárlabda és a szabadidős tollaslabda Újbudán. A legnépszerűbb a tollaslabda szakosztály – amelyben megtalálható a szabadidősport, az utánpótlás korosztály, az élsportolók és a szeniorok is –, ők egyszerre harminc pályát tudnak felépíteni füves területen. Kovács Gábor a gyerekeknek a vívást kifejezetten ajánlja. Mint mondja: „a szakosztály – amely a közeljövőben a Ludovika térre költözik – az elnyert pályázatok révén kiemelt figyelmet tud fordítani az utánpótlásképzésre.

A fiatalok kedvező áron tudnak sportolni: felszerelést, edzőt biztosítunk, versenyeket szervezünk számukra”. Speciális szakosztályaik is vannak (intézkedéstaktika, tonfa, rendészeti kutyás, katonai hagyományőr, tűzoltósport és lövészszakosztály), amelyeknek a tagjait alapvetően a rendvédelmi hallgatók adják.

A sportegyesület a versenyek és programok szervezésében is élen jár. Sítábortól kezdve, komplex sportnapig, sportág specifikus rendezvényeket és számos eseményt megrendeztek. A következő versenyük szakmai lesz: a IV. Közszolgálati Kézifegyver Kupára 19 megye rendőrkapitányságainak, illetve a társszervek képviselőit is meghívták. A sikeres programokat látva a magyar egyetemek és főiskolák sportszövetsége – amely minden évben díjazza a felsőoktatási intézményeket – rangsorában rendszerint az élmezőnyben végeznek. 

Fotó: Baranyai Attila, Huszár Boglárka, Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben