Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Látni és látszani

Folytatódik a rendőrség balesetmegelőzési kampánya

2018. október 11. csütörtök

A meteorológiai ősz beköszöntével – a balesetmentes közlekedés érdekében – egyre nagyobb szerep jut a gépjárművek műszaki állapotának őszi-téli időjárási viszonyokra történő felkészítésének. Többek között erre hívja fel a lakosság figyelmét a rendőrség a „Látni és látszani” kampánnyal.

A balesetmentes közlekedés és a biztonságos megérkezésért a Budapesti Rendőr-főkapitányság azt tanácsolja a gépjárművezetőknek, hogy a kedvezőtlen látási viszonyok beállta előtt ellenőrizzék az autók világító berendezéseit, és javítsák vagy javíttassák az esetlegesen tapasztalt hibákat. A rosszul beállított fényszórók ugyanis nemcsak az adott jármű vezetőjének okozhatnak problémát, hanem a többi járművezető „elvakításával” balesetveszélyes helyzetet is teremtenek. A téli közlekedés során a világítóberendezések, a fűtés, és az üvegek páramentesítéséhez használt elektromos berendezések jelentős igénybevételnek teszik ki a gépjármű akkumulátorát, valamint a teljes elektromos hálózatát is, ezért még a hideg időjárás előtt érdemes mind az akkumulátort, mind az elektromos rendszert szakemberrel átvizsgáltatni.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra a tévhitre, hogy a téli guminak csak a havas, jeges úton van jelentősége. 7 Celsius fok alatt a nyári gumik tapadása megváltozik, hatékonyságuk romlik, ezáltal a jármű irányíthatósága csökken. A téli gumicserét ezért – javaslatuk szerint – ne a havazáshoz, hanem a hőmérséklethez igazítsuk, és ne feledkezzünk meg a helyes guminyomás beállításáról se. Arról is tájékoztatnak a rendőrök, hogy a gépjárművel a megváltozott útviszonyok mellett is biztonságosan meg kell tudni állni, így a téli felkészítés során szenteljünk figyelmet a fékek állapotának, valamint a fékfolyadék megfelelőségének is. Érdemes ellenőriztetni a hűtőfolyadék fagyáspontját is, valamint a nyári szélvédőmosó folyadékot a téli időjáráshoz igazodóra cserélni, és folyamatosan gondoskodni annak pótlásáról, hiszen a szélvédőn történő megfelelő kilátás a biztonságos észlelés egyik záloga. A gépjármű megfelelő műszaki felkészítése ellenére se feledkezzünk meg azonban arról, hogy a baleset-megelőzés legfőbb eszköze az emberi tényező!

Fotó: Józsefváros újság/archív 

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben