Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

1 millió forintos önkormányzati támogatás

Életmentő szén-monoxid-mérő készülékeket kap a Józsefvárosi Mentőállomás

2018. október 12. péntek

A fűtési szezon beköszöntével megszaporodnak a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma. Ahhoz, hogy a mentők egy-egy ilyen esetnél időben megelőzzék, illetve felismerjék a probléma okát, speciális szén-monoxid-mérő készülékekkel kellene rendelkezniük. Józsefváros önkormányzata mindig is kiemelt feladatának tekintette az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájárulást, a mindenki számára elérhető, magas színvonalú betegellátás biztosítását, ezért az október 4-i testületi ülésen a képviselők egyöntetűen megszavazták a Józsefvárosi Mentőállomás számára a 6 darab szén-monoxid-mérő készülék beszerzésének támogatását, mintegy 1 millió forint értékben

Becslések szerint évente 10-30 ember veszti életét szén-monoxid-mérgezés következtében. A szén-monoxid okozta kisebb mérgezések sok esetben nem egyértelműek, megeshet, hogy elszenvedője tudatában sincs annak, hogy ennek áldozata lett. A veszélyes gáz jelenléte szén-monoxid-érzékelő nélkül gyakorlatilag észrevehetetlen, általában csak a rosszullét vagy hányinger figyelmeztet a bajra.

Mivel a szén-monoxid színtelen és szagtalan gáz, ezért jelenlétét csak speciális műszer képes jelezni. A balesetek kivédése érdekében a megelőzés elengedhetetlen; a megpályázott speciális szén-monoxid mérő készülékekkel még hatékonyabban léphetnek fel a mentősök egy-egy riasztás alkalmával.

 

Forrás: MTI

A Józsefvárosi Mentőállomás jelenleg nem rendelkezik szén-monoxid-mérő készülékkel, azonban a lakosság egészségbiztonsága érdekében a fűtési szezon megkezdése előtt az Országos Mentőszolgálat Alapítvány célul tűzte ki a mentőautók professzionális mérőeszközzel való felszerelését, amely részletesen elemzi a levegő összetételét. A mentősök táskájához rögzített készülékek szén-monoxid-gáz érzékelése esetén azonnal jeleznek, ezáltal olyan esetek is beazonosíthatóvá válnak, amelyek máskülönben könnyen összetéveszthetők egyéb betegségekkel, ugyanis a szén-monoxid-mérgezés kezdeti tünetei sok esetben még a tapasztalt mentősöket is megtévesztik.

A balesetek túlnyomó többsége a téli időszakban történik, amikor a fogyasztók használják a fűtőkészülékeiket, azonban nem gondoskodnak azok megfelelő üzemállapotáról, a kellő szellőztetésről és a légutánpótlásról.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben