Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A rendelkezés célja az emberélet megmentése

Október 15-től tilos életvitelszerűen a közterületeken lakni

2018. október 15. hétfő

A hajléktalanok közterület-használatát korlátozó jogszabály célja az emberélet megmentése – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn, azzal kapcsolatban, hogy október 15-ével hatályba lépett a közterületen életvitelszerű lakhatást jogellenessé nyilvánító rendelkezés.

Rétvári Bence közlése szerint a jogszabállyal megelőzhető, hogy a hajléktalanok télen kihűljenek közterületen vagy erdőben, másrészt az is cél, hogy azok is eljussanak a szálláshelyekre, akik még mindig az utcán élnek. Hozzátette: van még szabad kapacitás, és eddig is volt. „Azt józan ésszel mindannyian beláthatjuk, hogy a hajléktalanságból való kitörés ezeken az átmeneti szállásokon keresztül vezet, onnan kaphatnak szociális segítséget, ruhát, munkalehetőséget, közmunkát vagy képzést” – fogalmazott az államtitkár. Rétvári Bence szerint a kormány mintegy 9 milliárd forintot fordít hajléktalan-ellátásra, és több száz karitatív szervezettel működik együtt. Az államtitkár elmondta azt is, a probléma 28 éve megoldatlan Magyarországon, s az eddigi jogszabályok nem voltak alkalmasak arra, hogy a hajléktalanságot megszüntessék, ezért van az új jogszabály.

Országosan 19 ezer férőhely áll rendelkezésre – ezt már Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján. Fülöp Attila szerint a hajléktalan embereknek a valódi segítséget a nekik fenntartott ellátórendszer igénybevétele jelenti. Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke arról beszélt: az új helyzetben nem változnak meg a feladataik, hiszen a dolguk eddig is az volt, hogy ellássák a rászorulókat. Az intézményrendszer felkészült a fogadásukra – jelentette ki. Győri-Dani Lajos közölte, két új autóval bővült az utcai szociális szolgálatuk, amely – mint fogalmazott – „híd az intézményrendszer és a hajléktalan ember között”.

Fotó: Józsefváros újság/archív

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben