Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A haza minden előtt

Civil honvédelmi információs délután Józsefvárosban

2018. október 15. hétfő

Az 1991-ben alakult Honvédelmi Szövetség létrejöttekor azt a feladatot tűzte maga elé, hogy – mint a Magyar Honvédség támogató szervezete – a fiatalok körében népszerűsítse a hazafias nevelést, és felhívja a felnövő generációk figyelmét az ország védelmének fontosságára. Ennek szellemében szervezik meg évről-évre információs délutánjukat, amelyre ez évben Józsefvárosban, a Kerepesi úti volt Szalvay Mihály laktanyában került sor október 11-én.

Tóth Zoltán, a szövetség elnöke köszöntötte az érdeklődőket, beszámolva tevékenységükről és célkitűzéseikről.

Elmondta, az idén 170 éves Honvédség komoly tradíciókkal rendelkezik, amelyek ápolása és továbbadása az ország elemi érdeke.

Ezt követően Sticz László ezredes, a Honvéd Vezérkar Haderőtervezési Csoportfőnökség megbízott csoportvezetője vázolta azokat az erőfeszítéseket, köztük a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot és az Önkéntes Honvédelmi Előképzést.

Magyarország Kormánya a tervek szerint a következő nyolc évben Honvédségünket a régió egyik vezető erejévé szándékozik pozícionálni.

A beszámolók után igazi csemege következett a haditechnika iránt érdeklődőknek: Illés András, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberének avatott vezetésével olyan, már hatástalanított hadieszközöket tekinthettek meg a résztvevők, amelyek az első világháború és az 1990-es évek között voltak használatban a kontinensen.

A tüzérségi eszközök – tarackok, légvédelmi ütegek – és szállítóeszközök mellett egy igazi különlegesség, a magyar gyártmányú Nimród páncélgépágyú is látható volt, amelyből hazánkban mindössze két darab maradt meg napjainkra.

A bemutatót a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertje zárta: egymást követték a feszes tempójú indulók és katonadalok, kitűnő keretet adva a délután hangulatához.

Fotó: Nyári Gyula/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben