Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

A rendezettebb környezet közös érdekünk

Modern takarítógépek a tisztább Józsefvárosért

2018. október 17. szerda

Két új, korszerű takarítógép állt a napokban szolgálatba Józsefvárosban, így már négy jármű és mintegy húsz személy dolgozik nap mint nap a tisztább utcákért és közterekért a fővárosi közterületfenntartó vállalat munkatársai mellett. A Józsefvárosi Önkormányzat elkötelezett a köztisztasági állapotok javításáért, ennek érdekében köztisztasági programot is indított, ám a házak előtti járdaszakaszok tisztán tartásával a lakóközösségek is sokat tehetnek azért, hogy rendezettebb legyen a környezetünk.

Sára Botond polgármester lapunknak elmondta: a józsefvárosiak – a tavalyi lakossági konzultáció eredményei alapján – egyik legfontosabb ügyként a köztisztaság javítását jelölték meg. Éppen ezért erre a területre a tavalyinál 100 millió forinttal több forrást biztosítanak.

Modern takarítógépeket vásároltak, folyamatosan növelik a köztéri szeméttárolók számát, illetve a köztisztaság javítása az egyik fő feladata a nyáron megalakult körzeti rendészetnek is. A Takarítási és köztisztasági program részeként pedig hétvégente is járják a takarítógépek az utcákat. „A társasházak előtti járdaszakasz tisztán tartása a jogszabályok szerint a lakóközösségek, valamint az ott található kereskedelmi egységek feladata. Ehhez kérjük a házak együttműködését” – tette hozzá.

A polgármester emlékeztetett: a lehetőségekhez mérten az önkormányzat is segítséget nyújt a lakóközösségeknek, tavaly például locsolótömlőket ajándékoztak a társasházaknak. „A köztisztaság javítása érdekében még sok a tennivalónk, de folytatjuk a munkát, hiszen a tiszta, rendezett környezet közös érdekünk” – szögezte le Sára Botond.

Forgókefés gépek és nagynyomású mosó

Az új takarítógépekkel együtt immár négy jármű – három forgókefés fejjel és egy nagynyomású mosóval ellátott gép – indul körútjára a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ (JGK) Dankó utcai telephelyéről minden nap más és más útvonalon.

Ács Péter, a JGK városüzemeltetési igazgatóság vezetője elmondta: az első forgókefés gépet két évvel ezelőtt szerezték be, a magasnyomású mosó tavasszal érkezett, szeptember végén pedig két géppel bővült a flotta. A legújabb járművek egyike, – a legnagyobb gép – egyköbméteres tartállyal van felszerelve, amely a szélesebb járdákon, útfelületeken, tereken hatékonyabb. Hozzátette: a gépeket külön erre a célra betanított személyzet kezeli.

A járművek sokszor össze is dolgoznak: a forgókefés begyűjti a hulladékot és felszívja a tartályba, a magasnyomású pedig a nedves takarítást végzi mögötte. A gépek mellett élőerős takarítás is zajlik, főképpen a szűkebb helyeken, illetve a parkoló autók mellett. Ács Péter kitért arra is, hogy a főbb útvonalakat, tereket a fővárosi közterületfenntartó vállalat munkatársai takarítják, de szükség esetén a JGK is besegít a munkába.

Elengedhetetlen a lakosok együttműködése

A járművek hétvégén sem pihennek. A Takarítási és köztisztasági program részeként ekkor is róják az utcákat.

Ezzel kapcsolatban Ács Péter elmondta: nagy segítséget nyújthatnak az autósok, amennyiben az előre – többek között szórólapon, lapunkban és a honlapunkon is – meghirdetett szakaszokon – a maximálisan meghatározott két órára – szabaddá tennék az utcát. Ebben az esetben a jelenleginél hatékonyabb lenne a munka.

Fotó: Baranyai Attila/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben