Budapest Főváros VIII. kerület
Józsefvárosi Önkormányzat

1082 Budapest, Baross u. 63-67.

06-1-459-2100

hivatal@jozsefvaros.hu

Lovasbemutatók, koncert, torta

Születésnapi ünnepség a Nemzeti Lovardában

2018. november 12. hétfő

Színes programokkal ünnepelte Józsefváros önkormányzata a kerület 241. születésnapját november 11-én. A magyar lovassportok központjában, a Kerepesi úti Nemzeti Lovardában látványos lovasbemutatók kápráztatták el a gyerekeket és felnőtteket. A lovas produkciók után Kasza Tibor adott koncertet zenekarával, majd Józsefváros tortájával ünnepeltek a jelenlévők. „A jövő Józsefvárosának a kulcsa a mi kezünkben van. Fontos az elért eredményeink megvédése és a fejlesztések folytatása, bővítése. Már nem az a cél, hogy egy legyünk a többi budapesti kerület közül, hanem, hogy Józsefváros Budapest legszebb, legélhetőbb része legyen. Ezért teszünk, ezért dolgozunk” – fogalmazott ünnepi beszédében Sára Botond polgármester.

A nemrég megújult Nemzeti Lovardában, Budapest és az ország egyik ikonikus helyszínén ünnepelték a józsefvárosiak a kerület fennállásának 241. évfordulóját. A bámulatos lovasbemutatók, hajmeresztő produkciók, mutatványok izgalmakat tartogattak a felnőtteknek és nagy élményt jelentettek a gyerekeknek is. Elsőként a Budapesti Lovas Klub tornászai léptek a porondra és egyéni, valamint páros gyakorlatokkal nyűgözték le a közönséget.

Az ügető, vagy épp’ vágtázó lovon bemutatott akrobatikus elemekkel tarkított produkciót vastaps kísérte. Majd a fiatal szabadidomító tehetség, Hamza Viktória műsorszáma következett lovaival és kutyájával. Hamza Viktória a lóközpontú bánásmód képviselője, műsora a lovak és az emberek kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapuló kapcsolatáról szólt.

Bemutatta nekünk, hogyan lehet velük a saját nyelvükön kommunikálni. Hatalmas ovációt kapott a közönségtől a szenzációs és magával ragadó műsorért. A látványos produkció után következett az utánpótlás: a Varga Ménes Gyermek Lovas Egyesület fiatal tehetségei két csapatban, sorverseny keretében mutatkoztak be.

Zárásul a legeredményesebb magyar lovas szakág, a díjlovaglás egyik jeles képviselője, a többszörös magyar bajnok Osztertág Márk egy díjhajtó kocsival hajtott körbe a budapesti Tattersallban. A lovasbemutatókat Bönde Ferenc díjugrató-versenyző, versenybíró hozzáértő kommentálásával figyelhettük.

Az összefogásban rejlik Józsefváros fejlődésének záloga

Sára Botond polgármester ünnepei beszédében emlékeztetett: Józsefváros már jóval a főváros megalakulása előtt, 1777-ben létrejött. Mint mondta, 241 év történelmi távlatokban is nagyon hosszú idő, hiszen azóta a magyar nemzet megélt két szabadságharcot és világháborút, túléltük a kommunista diktatúrát és már a rendszerváltást is jóval magunk mögött hagytuk. Kifejtette: az 1838-as nagy pesti árvíz volt az első nagyobb megpróbáltatás településünk számára, amit túlélt, hogy aztán a kiegyezés után Józsefváros a nemzet fővárosának egyik legpompásabb része lehessen. Ugyanakkor – húzta alá – az első világháborút követő rossz gazdasági helyzet miatt a városrész fejlődése megtorpant. Legnagyobb csapásként a második világháború, valamint az 1956-os forradalom utáni megtorlás érte a kerületet – tekintett vissza a múltra Sára Botond.

„Egy nehéz helyzetben lévő település esetében sosem könnyű kiutat találni. Józsefváros önkormányzata, a lakókkal összefogva megtette az első lépést, és azóta sokat lépett előre. 2010-ben elkezdődött a kerület újjáépítése, a közösségek megerősítése. Napjainkra eljutottunk oda, hogy Józsefváros Budapest legdinamikusabban fejlődő kerülete. Már nem a felzárkózás a fő kérdés, hanem az, hogyan tudnánk még élhetőbbé tenni kerületünket a szolgáltatások bővítésével” – szögezte le a polgármester.

Sára Botond azzal folytatta: a jelen Józsefvárosa rendkívül sokoldalú. Család- és idősbarát önkormányzat, valamint Egyetemváros is egyben. Nagy múltú épületek állnak kerületünkben, számos közoktatási intézmény és egyetem lelt itt otthonra. A Józsefvárosi Galéria, a színházak és más polgári szalonok biztosítják a kulturális, pezsgő életet. „Mindezeket Önök, a kerületi lakosok teszik teljessé. Önök töltik meg tartalommal a tereket, épületeket. Az összefogás a közös ügyekért elengedhetetlen a közös sikerekhez. Józsefvárost a benne élő és érte felelősséget vállaló, tenni akaró polgárok közössége teszi egyre jobb hellyé” – hangsúlyozta. 

Az előttünk álló feladatokról szólva Sára Botond kiemelte: a jövő Józsefvárosának a kulcsa a mi kezünkben van. Fontos az elért eredmények megvédése és a fejlesztések folytatása, bővítése. Mint kiemelte, a városrész szerencsés helyzetben van, mivel jó a kapcsolat a kerület, a kormány és a főváros vezetése között, ennek köszönhetően a jövőben is széleskörű lehetőségek adódnak ahhoz, hogy ennél is többet érjünk el. „Már nem az a cél, hogy egy legyünk a többi budapesti kerület közül, hanem, hogy Józsefváros Budapest legszebb, legélhetőbb része legyen. Ezért teszünk, ezért dolgozunk” – zárta szavait Sára Botond polgármester.

A rendezvény sztárfellépője Kasza Tibor volt, aki zenekarával saját dalai mellett világslágereket is előadott, és a közönséget is bevonta a koncertbe.

Az esemény zárásaként Józsefváros tortájával ünnepeltek a jelenlévők a Jezsek Cukrászda jóvoltából. A Nemzeti Lovarda lovasiskolájának jóvoltából pedig gyerekek és felnőttek is kipróbálhatták, milyen érzés lóháton ülni.

Fotó: Ványi Ákos/Józsefváros újság

A weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. Részletes leírás Rendben